USTAŠKI POZDRAV LETOS NE BO SANKCIONIRAN: "Ne gre za prekršek, ker so ga izrekli pred spomenikom"

Svet

Proti pripadnikom hrvaških obrambnih sil (Hos), ki so včeraj pred spomenikom vojaški operaciji Nevihta na osrednjem trgu v Kninu vzklikali ustaški pozdrav "za dom spremni", ne bodo vložili prijave zaradi prekrška, so hrvaški tiskovni agenciji Hina povedali pri šibensko-kninski policiji.

Policija je potrdila, da so pri poklonu padlim vojakom med operacijo včeraj zjutraj pripadniki Hosa vzklikali omenjen ustaški pozdrav, vendar prijave niso dobili in ne gre za prekršek, ker so ga izrekli pred spomenikom. "Sporno bi bilo, če bi ga uporabili med osrednjo spominsko slovesnostjo," ki je potekala včeraj v Kninu, je povedala tiskovna predstavnica policije Marica Kosor. Načelnik šibensko-kninske policije Ivica Kostanić je novinarjem dejal, da so pred dvema letoma zaradi istega dejanja proti pripadnikom Hosa in njihovega vodje Marka Skeja vložili prijavo zaradi prekrška, a jih je sodišče oprostilo.

Skejo je sicer včeraj novinarjem, ki so bili priča njihovemu ustaškemu pozdravu, dejal, da je to tako, kot bi v cerkvi rekel "Hvaljena Jezus in Marija""Mi smo danes prišli na dan zmagovite vojske, ki je svetla točka v hrvaški preteklosti in bo tudi v prihodnje. Poklonili smo se, prižgali sveče in vzklikali tako, kot so naši borci padli pod tem pozdravom: Za dom spremni, trikrat, za naše mrtve in za našo Neodvisno državo Hrvaško," je dodal.

Osrednje državne slovesnosti ob 24. obletnici vojaške operacije Nevihta, ki jo na Hrvaškem obeležujejo tudi z dnevom zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov, se je v Kninu včeraj udeležilo 6000 ljudi. To je tisoč manj kot lani in 2000 manj kot pred dvema letoma, navaja Hina. Marica Kosor je še potrdila, da na slovesnosti ni bilo nobenega incidenta.

Ustaški pozdrav "za dom spremni" ter druga ustaška gesla in pesmi je bilo slišati tudi na koncertu Marka Perkovića Thompsona v nedeljo zvečer v Splitu, na katerem se je zbralo več deset tisoč ljudi.

Med operacijo Nevihta, ki se je začela 4. avgusta 1995, so hrvaške sile v vsega 84 urah osvobodile skoraj petino ozemlja, ki je bilo tedaj pod nadzorom srbskih upornikov. S tem se je praktično končala vojna na Hrvaškem, ki se je začela leta 1991. Bila je tudi odločilna za konec vojne v sosednji Bosni in Hercegovini (1992-1995).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija