'UJETA' LADJA ZAPUŠČA KOPRSKI ZALIV: A brez živali; kaj bo z njimi?

Koper

V torek smo poročali o tovorni ladji, ki v Koprskem zalivu že več kot mesec dni čaka na potrebno dokumentacijo, s katero bi lahko v Izrael odpeljala 220 glav živine. Ob novici, da je 220 živali 'ujetih' v pristanišču, se je marsikdo zdrznil, a resnica je, da je bilo v tem času zanje dobro poskrbljeno. Nahajale so se v hlevskih prostorih na živinskem terminalu Luke Koper, ki je eden najsodobnejših v regiji. Ladja bo danes vendarle zapustila Koper in odplula proti Izraelu, a brez tovora. Kaj se bo zgodilo z živino?

Fotografiji sta simbolični.

Tovorna ladja Mira bo danes izplula iz koprskega pristanišča, kjer se je v dopoldanskem času založila s pogonskim gorivom. A odplula bo brez tovora, torej brez 220 glav živine. Po naših neuradnih informacijah naj bi govedo, ki ga je kupec 10. oktobra kupili na Madžarskem, odpeljali s tovornjaki v Romunijo.

Živali bodo tako po več kot mesecu dni zapustile hlevske prostore koprskega pristanišča, v katerih so bivale med čakanjem. "Terminal za živino v Luki Koper je eden najsodobnejših v regiji in zagotavlja najvišje standarde - nenazadnje imajo svoje prostore v pristanišču tudi predstavniki mejne veterinarske inšpekcije, ki opravljajo nadzor. Živina ima na razpolago hrano, vodo, stajo, za kar poskrbi živinski terminal," nam je pojasnil tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik. Terminal za živino lahko sprejme do 1300 glav živine dnevno, kar pomeni, da jim omenjenih 220 živali ni predstavljajo nobenega izziva.

"Za čas, ko se živina nahaja na terminalu, mora lastnik blaga poravnati stroške bivanja, kakor tudi stroške oskrbe, kar je bilo v konkretnem primeru tudi poravnano," je dodal Šik. Stroški kupca živali naj bi v tem času narasli na približno 50 tisoč evrov.

V Kopru pa niso bile zadržane le živali, ampak tudi posadka ladje Mira. Po informacijah Uprave RS za pomorstvo je z njo vse v redu in v času preživetem pri nas ni imela nobenih težav. "V zadnjem mesecu sta se zamenjala le dva člana posadke. Eden zaradi osebnih družinskih zadev in drugi zaradi redne menjave, ki je bila tudi v naprej predvidena. Ne drži pa informacija, da bi določeni člani posadke zboleli," nam je povedal Primož Bajec, vodja Oddelka za nadzor prometa in reševanje.

Ob tem smo na upravi za pomorstvo povprašali, ali pomnijo še kakšen podoben primer, ko je posadka dolgo časa čakala na izplutje. "Najprej želimo pojasniti, da so v pomorstvu včasih dolgi postanki ladij na sidrišču popolnoma normalna stvar, posebno če ladje čakajo na tovor oz. na prost operativni privez v pristanišču. To se je dogajalo že v preteklosti in se bo tudi v prihodnosti," so zapisali in našteli nekaj primerov. V izolski ladjedelnici sta bili denimo dlje časa zasidrani ladji Sines leta 2003 ter Marinos D med leti 2007 in 2012. V obdobju 2009–2011 pa je koprsko pristanišče gostilo ladjo Sol Trader.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija