TRUMPOV TWITTER RAČUN DOKONČNO BLOKIRAN: Objavil je, da ga ne bo na Bidnovo inavguracijo in s tem ponovno kršil pravila

Svet

Predsednik ZDA Donald Trump je včeraj prek Twitterja, do katerega je ponovno dobil dostop, sporočil, da ga 20. januarja ne bo na inavguracijo novega predsednika ZDA Joeja Bidna. S tem je dokončno potrdil pričakovani prelom z ameriško politično tradicijo, ko gre za mirno predajo oblasti. Twitter pa je v petek sporočil, da je za stalno blokiral račun Donalda Trumpa zaradi tveganja nadaljnjega spodbujanja nasilja.

"Vsem, ki sprašujete, sporočam, da me ne bo na inavguracijo 20. januarja," je bil na Twitterju kratek in jedrnat Trump. Odhajajočo ameriško vlado bo na inavguraciji zastopal podpredsednik ZDA Mike Pence.

Ameriški mediji so že v četrtek poročali, da bo Trump najverjetneje 19. januarja, dan pred inavguracijo, skupaj s prvo damo Melanio Trump in sinom Barronom odšel iz Washingtona. Če bi se udeležil inavguracije, bi moral za uporabo letala Air Force One za pot v Mar a Lago na Floridi, uradno zaprositi predsednika ZDA Bidna, česar pa očitno ne namerava storiti.

Joseph Biden

Na Bidnovo inavguracijo sicer ne bo niti nekdanjega predsednika ZDA 96-letnega Jimmyja Carterja, ki je to sporočil že pred dnevi. Razlog je starost in šibko zdravje, prišli pa bodo George Bush mlajši, Bill Clinton in Barack Obama s svojimi soprogami.

Trumpov Twitter blokiran za stalno

Po natančnem pregledu nedavnih tvitov Donalda Trumpa in vsebin, povezanih z njimi, še posebej glede tega, kako so bili sprejeti in interpretirani na Twitterju, smo dokončno zaprli račun zaradi tveganja nadaljnjega spodbujanja nasilja, je sporočil Twitter.

Odločitev za dokončno zaprtje računa je Twitter prejel po sredinem nasilju, ko so Trumpovi privrženci vdrli v poslopje zveznega kongresa, ki je potrjeval zmago demokrata Josepha Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra.

Pred dokončnim zaprtjem računa je Twitter najprej v sredo za 12 ur blokiral Trumpov račun, nato mu ga je v četrtek spet odprl, nakar naj bi predsednik spet kršil pravila, kljub jasnim opozorilom, da bodo nove kršitve pripeljale do zaprtja računa.

Trump je podpornikom tvitnil, da jih nihče ne bo obravnaval nepošteno, in seznanil svet z odločitvijo, da ga 20. januarja ne bo na Bidnovo inavguracijo.

Donald Trump

"Ta dva tvita je treba brati v kontekstu širšega dogajanja v državi in kako lahko predsednikove izjave mobilizirajo različna občinstva, vključno s podžiganjem nasilja, kot tudi v kontekstu vzorca obnašanja v zadnjih tednih," je sporočil Twitter, ki je v tem času skoraj vsako Trumpovo objavo označil kot sporno. Trump je vztrajal, da je zmagal na volitvah in da so bile te velika prevara.

Trump je skušal sicer v petek zvečer po lokalnem času zaobiti dokončno zaprtje svojega osebnega računa @realdonaldtrump, tako da je tvital s predsedniškega računa @POTUS. Pri tem je Twitter obtožil, da skupaj z njegovimi političnimi sovražniki - demokrati in radikalno levico - vodi zaroto, cilj katere je, da utišajo njega ter 75 milijonov Američanov, "velikih domoljubov", ki so volili zanj.

Te tvite so nato uslužbenci Twitterja hitro izbrisali in za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnili, da je tovrstna uporaba drugih računov z namenom zaobiti zaprtje lastnega računa v nasprotju z njihovimi pravili.

Ker je odhajajoči predsednik očitno pričakoval potezo Twitterja, je svoje izjave obenem objavil preko tiskovne službe Bele hiše ter privržencem tudi nakazal, da bodo kmalu imeli novo mesto za virtualno srečevanje. Kot je namreč sporočil, se pogajajo z različnimi drugimi omrežji, obenem pa tudi preučujejo možnosti za razvoj lastne platforme v bližnji prihodnosti. "Ne bomo utišani!" je še dodal.

Tudi Trumpov krog medtem ni miroval. Republikanski senator Lindsey Graham je med drugim na Twitterju zapisal, da "sme tvitati ajatola, Trump pa ne", kar da pove veliko o vodilnih v tem podjetju. Predsednikov sin Donald Trump mlajši pa je zapisal, da "svoboda govora v Ameriki ne obstaja več", saj so jo ubila velika tehnološka podjetja.

Trump je sicer v zadnjih petih letih naredil izjemno veliko za rast števila naročnikov tega družbenega omrežja. Na Twitterju je imel 89 milijonov sledilcev.

Njegovi najbolj goreči podporniki so se že zdavnaj preselili na družbeni medij, poln teorij zarot, Parler. Uporabniki predsednika pozivajo, naj se jim pridruži in še sam odpre račun, da bodo lažje komunicirali.

Twitter je medtem napovedal tudi operacijo čiščenja ali zapiranja računov tistih, ki širijo teorijo zarote QAnon. Gre za teorijo zarote o državnem uradniku Q, ki naj bi razkrival sataniste in pedofile v vladi in pomagal Trumpu. Razširila se je na številnih drugih družbenih medijih, najbolj pa je udomačena na Parlerju.

Apple je v petek sporočil, da umika Parler iz svoje trgovine z aplikacijami, če podjetje ne uredi svoje politike glede objave vsebin. Tudi Google je v petek sporočil, da je "spričo grožnje javni varnosti" aplikacijo Parler umaknil iz svoje trgovine Google Play, saj dovoljuje grozljive vsebine, ki bi lahko vzpodbudile krvavo nasilje, kakršnemu smo bili pred dnevi priča v Kapitolu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  09 .01. 2021 ob  21: 43
Kdor se s Trumpom strinja ali ne
s CENZURO se nihče.
Cenzura predsednika USA
kje smo?