TRIJE ARETIRANI PO TRAGEDIJI PRI JEZERU MAGGIORE: Manipulirali naj bi z zasilno zavoro

Kronika

Po nedeljski nesreči kabinske žičnice na severu Italije, ki je terjala 14 življenj, so bile v noči na danes po poročanju italijanskih medijev aretirane tri osebe - lastnik Luigi Nerini, direktor in vodja službe družbe Ferrovie del Mottarone, ki upravlja žičnico. Po zaslišanju so za trojico odredili pripor.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, jim med drugim očitajo uboj ter nenamerno povzročitev nesreče in zelo hudih poškodb. Preiskovalci namreč pravijo, da je trojica v dneh pred nesrečo "manipulirala" z zasilno varnostno zavoro, potem ko je prišlo do prekinitve delovanja žičnice. Napravo, ki naj bi v primeru, da se strga žičniški kabel, aktivirala zasilno zavoro, da bi ta nato blokirala oziroma stabilizirala kabine, so deaktivirali.

To so storili zavestno, da bi se izognili morebitnim ponovnim blokadam in zamudam v delovanju žičniške naprave, misleč, da se kabel nikoli ne bo strgal, je pojasnila pristojna tožilka iz mesta Verbania, Olimpia Bossi. Državno tožilstvo je pred tem v torek v okviru preiskave nesreče med drugim zaseglo nadzorno kamero, ki je posnela nedeljsko dogajanje, poroča dpa.

Na posnetku je videti kabino žičnice, ki je bila že v bližini postaje na vrhu približno 1500 metrov visoke gore Mottarone, ko se je nenadoma strgal kabel in je zgrmela proti dolini. 15 potnikov je pri tem vrglo iz kabine, ta pa je na koncu popolnoma uničena obvisela na drevesu. Nesrečo je preživel le petletni deček, ki pa je izgubil starše in brata.

20-minutna vožnja z žičnico, ki prevaža potnike iz letoviškega mesta Stresa ob obali jezera Maggiore na vrh gore Mottarone v deželi Piemont, je priljubljena med turisti, pogled z vrha pa ponuja lep razgled na Alpe. Žičnice v Italiji so sicer po dolgem premoru začele delovati šele nedavno, potem ko so v zahodni sosedi odpravili nekatere ukrepe, ki so bili sprejeti za zajezitev epidemije covida-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija