Tri četrtine Slovencev prepričanih o skorumpiranosti vlade

Slovenija

Raziskava ameriškega inštituta Gallup kaže, da je 76 odstotkov Slovencev prepričanih, da je korupcija v slovenski vladi široko razširjena. Med državami s svobodnimi mediji so sicer najslabše rezultate zabeležili na Češkem, v Litvi in v Gani, najboljše pa na Švedskem, na Danskem in v Švici.

Inštitut je rezultate pridobil z osebnimi in telefonskimi intervjuji, opravljenimi z okoli 1000 osebami, starih 15 let ali več, v vsaki državi. Anketiranje je bilo opravljeno leta 2012.

Gallup je v raziskavo vključil 129 držav in ugotovil, da v kar 108 večina prebivalcev korupcijo vidi kot široko razširjen problem. V svoji raziskavi se sicer inštitut opira na lestvico medijske svobode, ki jo sestavlja Freedom House, in ugotavlja, da je problem zaznane korupcije prisoten tako v državah s svobodnimi mediji, ki veljajo za pokazatelj dobrega upravljanja in razvoja, kot tudi v državah z omejeno medijsko svobodo.

Čehi dvomov o korupciji praktično nimajo

Med našimi sosedami v Avstriji v skorumpiranost vlade verjame 57 odstotkov, v Italiji 86 odstotkov, na Hrvaškem 74 odstotkov, na Madžarskem pa 79 odstotkov vprašanih.

Med državami s svobodnimi mediji je odstotek odraslih, ki menijo, da je korupcija v njihovi vladi široko razširjena, segel od 94 odstotkov na Češkem do 14 odstotkov na Švedskem. Na Češkem, opozarja Gallup na spletni strani, je korupcijski škandal junija spodbudil odstop premiera Petra Nečasa. Dokaj visoko v prvi deseterici pa so tudi ZDA, saj je o skorumpiranosti vlade prepričanih 73 odstotkov Američanov.

Gallup ob tem izpostavlja, da napredka pri zaznani korupciji v vladi v zadnjih nekaj letih ni zaznati, kar je verjetno slaba novica v luči globalnega boja proti korupciji. A hkrati inštitut opozarja, da bi lahko povečana transparentnost in nadzor prispevala k temu, da javnost korupcijo bolj zaznava.

 

 

1/4 |  23 .10. 2013 ob  10: 22
je njihovih priskeldnikov