TOŽBA ZAVRNJENA: Živčec Kalanovi ne bo treba plačati odškodnine

Izola

Nekdanji direktorici Zdravstvenega doma (ZD) Izola Gordani Kalan Živčec po sodbi prvostopenjskega sodišča ne bo treba plačati dobrih 84.000 evrov odškodnine, ki jo je od nje s tožbo zahtevalo vodstvo ZD Izola zaradi odškodnine odpuščenemu nekdanjemu pomočniku direktorja in zdaj zaposlenemu v ZD Robertu Mulcu, poroča današnje Delo.

Gordano Živčec Kalan je vodstvo ZD Izola tožilo za 84.259 evrov in obresti od 12. aprila 2012, ker je ukinila delovno mesto pomočnika direktorja in s tem posledično odpovedala pogodbo o redni zaposlitvi Robertu Mulcu. Ta je nato vložil tožbo na delovnemu sodišču, ki je ugotovilo, da Živčec Kalanova pred odpovedjo zaposlitve Mulcu ni pridobila soglasja sveta zavoda, katerega predsednik je bil kot predstavnik zaposlenih prav Mulec.

Komljanec je za Delo povedal, da se pritožbi še niso povsem odrekli, vendar se nagiba k temu, da se ne bi pritožili. Živčec Kalanova se po navedbah Dela medtem sprašuje, kdo bo od Komljanca terjal povrnitev škode, ki je nastala ZD.

V ZD so pod vodstvom novega direktorja Evgenija Komljanca Mulca najprej ponovno zaposlili, nato pa z njim sklenili zunajsodno poravnavo, v okviru katere so mu izplačali 15.000 evrov odpravnine in 25.000 odškodnine. Vsoto je ZD skupaj z dajatvami, prispevki in obrestmi hotel iztožiti od Živčec Kalanove. V ZD Izola so povedali, da so Mulcu odpravnino v višini 15.000 izplačali, ker je imel pravico zahtevati kar 104.000 evrov, piše Delo.

 

Sodnica je ugotovila celo, da je bila odpravnina Mulcu po njegovi ponovni zaposlitvi v nasprotju z namenom in smislom instituta odpravnine in da so poravnavo v ZD Izola sklenili zato, da bi plačan znesek Mulcu prevalili na Živčec Kalanovo. Zaradi vseh teh razlogov je koprska okrožna sodnica odškodninski zahtevek zavrnila.

Pomočnika direktorja tako majhen zavod ne potrebuje

Gordana Živčec Kalan se je branila, da je za postopek odpovedi Mulcu najela odvetnika Janeza Stuška in da je nihče ni opozoril, da bi bilo v postopku kar koli nezakonitega. To so menda spregledali celo trije odvetniki in pozneje potrdili člani sveta zavoda. Da gre za pravilno odločitev, po njenem mnenju dokazuje to, da v ZD Izola niso več zaposlili pomočnika direktorja, ki ga tako majhen zavod sploh ne potrebuje.

Sodnica Anica Posega Čeč je poudarila, da v zakonu o zavodih odškodninska odgovornost poslovodij ni urejena. "Sodišče je presodilo, da je ravnala vestno, pošteno in ni opustila svojih zakonskih dolžnosti, poleg tega pa da ni šlo za dejanje, ki bi bilo motivirano s povzročitvijo škode zdravstvenemu zavodu," povzema Delo.

 

Deli novico:

Slovenka |  26 .09. 2015 ob  09: 14
A je se je vredno razburjat saj je bilo od vsega začetka jasno, da je nedotakljiva oz. je v tistem košu, ki se nikomur nič ne zgodi kljub temu, da kradejo kot srake. Lahko si privoščijo prav vse in to z denarjem davkoplačevalcev!!!! Jih še vedno veliko hodi po SL., ki jim je to dano!!!! Vsaj mati narava naj jih kaznuje saj ta naša zakonodaja je tako napisana prav zanje in ni vredna, da jo pes "pošči"-polula!!!!!!!
odvetniskazbornica.si |  23 .09. 2015 ob  21: 00
tako je!... nekateri odvetniki delajo narobe tudi zanalašč.
denar je sveta vladar |  23 .09. 2015 ob  16: 19
Ja, poucna basen- tudi odvetniki so lahko podkupljeni
zvizgac |  23 .09. 2015 ob  14: 31
poucna basenKopernik |  23 .09. 2015 ob  14: 31
Barabe o poštenju !!!
Tutti in galera |  23 .09. 2015 ob  13: 08
10
Bravo!
Najprej je uni tovariš Mulec kasiral kot svetovalec (v glavnem svetovanje ob pivički v kafiču),
nato je kasiral iz odškodnine zato, ker ga je Kalanova upravičeno nagnala.
Sedaj bi še enkrat kasiral, zato ker je prej kasiral in s tem seveda oškodoval javno blagajno ?!

Ma pošljite jih v zapor vse tri akterje te neverjetne farse.


satir |  23 .09. 2015 ob  12: 11
Zdravstveni dom ne potrebuje direktorja ampak pomočnika, sicer bi vse delo opravil direktor, ve pa se da sposobni direktorji to zmorejo nesposobni pa ne in zato rabijo pomočnike. Kalanova tička je že prav naredila in prišparala davkoplačevalcem denar za pomočnika, bavčarjevi pa ker niso ravno pri tabrihtnih ali pa marljivih pa rabijo pomočnike. Ta je najbrž briden sicer bi tudi on potreboval podpomočnika in slednji še podpodpomočnika, dokler se ne bi našel eden ki zna računat in pisat. no Ker je šlo samo do Muleca, sklepam da je opravilno sposoben, njegov šef pač ne. Samo bognedaj kaj siknit proti, ker dobiš kmalu bavčaritate na vrat. To je moje skromno mnenje. Sklepam na podlagi poznavanj nekdanjih občinskih svetnikov, ker je za vsako izjavo bil mulc prišepetovalec, ker gazda ni imel mnenja, ker kaj vem najbrž se mu ne da ali pa se mu ne iskri v buči. Tako da absolutno Mulc mora bit, drugače gre vse v ramengo. Drugače bodo dobili gazdo z obema rokama v žepih.
zelo pridno je |  23 .09. 2015 ob  12: 03
delala goca ampak za svoj žep
Ta |  23 .09. 2015 ob  11: 52
babura postaja vedno grša.....
poznavalec |  23 .09. 2015 ob  11: 29
O koprskem sodišču ni vredno tratiti odvečnih besed !...
ZD |  23 .09. 2015 ob  10: 57
Kaj ni k tej zgodbi odškodnine Mulcu in postavitvi Komljanca bil eden izmed glavnih akterjev Kamjonđija Nardin pod diktirko godzile Brede Pečan?
BOBO | danes ob 10:42 |  23 .09. 2015 ob  10: 55
12
uveljavljena praksa,banda na visokih položajih za nič nikoli ne odgovarja,tako se to dela v sloveniji!!
1