TOVŠAKOVI DENARNA KAZEN: Pri invalidskemu podjetju naročala čiščenje svoje hiše, ki ga je plačal Vegrad

Kronika

Celjsko okrožno sodišče je danes po predobravnavnem naroku nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak zaradi zlorabe položaja izreklo denarno kazen v višini 8550 evrov, ki jo mora plačati v treh mesecih. Prav tako mora plačati tudi sodne stroške. Takšno kazen je za Tovšakovo na podlagi sporazuma predlagala tožilka Renata Vodnjov.

Tovšakova, ki se izreka sodbe ni udeležila, je namreč s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde. Tožilka ji je očitala, da je od februarja leta 2008 do konca leta 2009 invalidskemu podjetju Vegrad Inde naročila čiščenje svoje hiše in stanovanja, opravljenih je bilo skoraj 3000 ur čiščenja, račune v višini nekaj več kot 19.400 evrov pa je plačalo matično podjetje Vegrad.

Zastopnica Vegrada v stečaju Tina Kovše je maja letos vložila premoženjsko-pravdni zahtevek za vrnitev omenjenega zneska. Ob današnjem izreku sodbe jo je sodnica Mojca Turinek za izterjavo tega denarja napotila na pravdni oddelek sodišča.

Zagovornik Tovšakove Dušan Tanko je medtem ocenil, da ta znesek ni ustrezen in je sodišču zato predlagal, da ga zavrne.

Decembra lani je bil na sodišču tudi predobravnavni narok v zadevi Delamaris, na katerem pa je Tovšakova preklicala sporazum o priznanju krivde. Takrat je dejala, da je sporazum podpisala pod velikim pritiskom in da je bila v hudi stiski. Prepričana je, da je bil Vegradov posel z Delamarisom eden boljših in da takrat ni zlorabila svojega položaja kot direktorica propadlega velenjskega gradbinca.

Tovšakova je septembra lani po petih letih prestane kazni v drugih zadevah sicer zapustila zapor na Igu. Obsojena je bila zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik v zadevi Čista lopata, goljufije z evropskimi sredstvi v zadevah Rimske terme in Betnava, dajanja daril pri iskanju varilcev za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ter oškodovanja Vegradovih upnikov. Prav tako je krivdo priznala v zadevi Hypo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija