PRIMER PSA V BLIŽINI KOPRA, PRIKLENJENEGA SREDI SMETI: Inšpekcija pravi, da ima prostor za gibanje, hrano in vodo (FOTO)

Koper

Prejšnji teden smo poročali o psičku, ki ga je uporabnica Facebook skupine Pasjeljubci odkrila na parceli v bližini Kopra. Na verigi naj bi jokal ujet med roji komarjev, podgan in muh. Kot so nam potrdili na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so prijavo dogodka že obravnavali, postopek pa še ni zaključen.

"Kam poklicati oziroma to javiti, da se stvar premakne?" se je minuli teden spraševala zaskrbljena ljubiteljica psov, ki je tudi opazili omenjenega psička.

Na Policijski upravi Koper so nam pojasnili, da v tovrstnih primerih predlagajo naznanitev sumov prekrškov Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), torej veterinarski inšpekciji, ki je primarno pristojna za nadzor določb po Zakonu o zaščiti živali. "Na policiji prijave za ta primer nismo prejeli, smo pa zadevo preverjali pri območnem uradu UVHVVR Koper, ki primer obravnava v okviru njihovih pristojnosti," so dodali.

To so nam potrdili tudi na koprskem uradu UVHVVR, kjer so 29. avgusta okoli 11. ure prejeli prijavo in jo še isti dan obravnavali. "Ugotovljeno je bilo, da gre za mladega psa, ki je pripet na verižici dolžine približno štiri metre. Verižica je pripeta na daljšo žico približno 20 metrov, tako da ima pes možnost tekanja in gibanja. Pes je v dobrem fizičnem stanju, v času ogleda je imel na razpolago posodo z vodo in briketi, okolica, kjer je imel pes dostop, pa je bila zelo neurejena. Pes je kazal znake socializacije," so opisali in hkrati dodali, da postopek še ni končan.

Ukrepe za zaščito živali in sankcije za prekrške določa sicer zakon o zaščiti živali, ki glede tega daje tudi pristojnosti in pooblastila pristojnemu organu UVHVVR. "Samovoljna ravnanja občanov v takšnih primerih lahko pomenijo storitev kaznivega dejanja po kazenskem zakoniku, zato takšna ravnanja odsvetujemo," so navedli na koprski policijski upravi, njihova predstavnica za odnose z javnostmi Anita Leskovec pa je dodala, da "v vsakem primeru lahko ta gospa enostavno pokliče na 113 in prijavi opaženo zlorabo." Po njenih besedah policisti vedno pridejo na kraj, kjer ugotovijo dejstva, obveščajo pristojne inšpekcije in glede na dejansko stanje tudi ukrepajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija