KAKO DO MANJŠE ENERGETSKE REVŠČINE NA OBALI? Tu je projekt, ki bo reševal izziv toplotnega udobja stanovanj

Svet

Obalna območja v sredozemskih državah se soočajo s številnimi posebnimi izzivi na področju energetske revščine. Te izzive bodo v društvu za sonaraven razvoj Focus naslavljali prek štiriletnega projekta EmpowerMed, pri čemer bodo poseben poudarek namenili vključevanju in opolnomočenju žensk.

Prvi korak projekta bo zgraditi mreže lokalnih akterjev na šestih pilotnih območjih, in sicer v Barceloni, Marseillu, Padovi, Zadru, Vlori in na Primorskem ter prenesti znanja ter izkušnje, ključne za krepitev zmogljivosti vseh vključenih akterjev pri izvajanju praktičnih ukrepov.

Focus je včeraj začel s koordinacijo projekta EmpowerMed, ki poteka v okviru programa Obzorje 2020. Pri okoli dva milijona evrov vrednem projektu sodeluje devet partnerjev iz sedmih držav, pilotne akcije pa bodo izvedli na šestih lokacijah.

Kot so v Focusu izpostavili v sporočilu za javnost, se obalna območja soočajo s številnimi posebnimi izzivi na področju energetske revščine, povezanimi predvsem s toplotnim udobjem stanovanj. Stavbe so komaj izolirane, pogosto nimajo ogrevalnih sistemov, ali pa so ti zelo neučinkoviti. Pomemben element energetske revščine pa na teh področjih predstavlja tudi komponenta hlajenja.

Poseben poudarek bodo namenili vključevanju in opolnomočenju žensk, saj energetska revščina po navedbah Focusa nesorazmerno prizadene ženske in gospodinjstva, ki jih vodijo ženske. "Prav tako želimo s projektom nasloviti vpliv energetske revščine na zdravje ljudi, zato se bomo povezovali tudi z zdravstvenimi delavci," so dodali.

K zmanjšanju energetske revščine v Sredozemlju bodo v društvu poskušali prispevati z izvajanjem niza praktičnih ukrepov za energetsko učinkovitost in rabo obnovljivih virov energije. Prav tako bodo ocenjevali učinkovitost izvedenih ukrepov, oblikovali politična priporočila ter zagovarjali politike in ukrepe za naslavljanje energetske revščine med ključnimi akterji na lokalni in evropski ravni.

Projekt bo trajal do 31. avgusta 2023, so še zapisali v Focusu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija