TEDEN V DRUŽBI ZANIMIVIH AVTORJEV IN USTVARJALCEV: Tokrat bodo literaturo povezali s filmom in glasbo

Koper

V Knjižnici Koper in Knjižnici Ankaran za obiskovalce pripravljajo teden v družbi zanimivih avtorjev in ustvarjalcev. Tokrat bodo literaturo povezali s filmom in glasbo. Dogodki se bodo zvrstili med 27. in 31. marcem. 

27. marec ob 18. uri v Čitalnici Fulvia Tomizze – Festival Fabula

Miklavž Komelj je pesnik, prevajalec in umetnostni zgodovinar, ki bo Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper obiskal 27. marca ob 18. uri. V okviru festivala Fabula se bo predstavil z romanom Skrij me sneg. Ob tem bodo v koprski knjižnici skupaj s Knjigarno Libris obeležili tudi Dan evropskih avtorjev, ki ga 27. marca letos prvič praznujemo na pobudo Evropske komisije.

Roman zaznamuje ciklična struktura in se pravzaprav izogiba zgodbi oz. pripovedi. Osrednji odnos predstavlja občudovanje mladeniča M* do škofa Leniča in njegovo spopadanje s škofovo smrtjo. Prav tu Komelj vzpostavlja različna stanja ekstaze, neskončnosti, ki se zgodijo ravno v vrtenju okrog ene geste ali pa enega objekta, kot je snežinka, poskusu njenega doumetja in vedno večjim zavedanjem, da ji ni mogoče priti do konca.

Komelj je avtor številnih nagrajenih pesniških zbirk, poeziji in umetnosti nasploh, pa se pogosto posveča tudi znanstveno – za knjigo Nujnost poezije je leta 2011 prejel Rožančevo nagrado.

28. marec ob 18. uri v dvorani Kubed – Pogovor z rezidentom: Avgust Adrian Braatz

Mesec marec je v Kubedu zaznamoval rezident Avgust Adrian Braatz. Je filmski režiser in skladatelj glasbe, ki je bil po končanem šolanju prvi asistent režije pri celovečernih filmih Martina Turka Ne pozabi dihati, Rahele Jagrič Pirc Vesolje med nami in Slobodana Maksimovića Kapa. Njegova filmska in glasbena dela so prepotovala vidnejše mednarodne filmske festivale. V Kubedu se bo predstavil s kratkim filmom/dokumentarcem, ki pripoveduje zgodbe Kubejcev in pogovorom o svojem delu.

Prireditev, ki bo 28. marca ob 18. uri v dvorani Kubed, skupaj pripravljajo Zavod za kulturo mladino in turizem, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, KS Gračišče in Društvo Skala Kubed.

Posted by Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper on Wednesday, March 22, 2023

29. marec ob 17. uri v čitalnici Oddelka za odrasle in na Oddelku za mlade bralce – Jazz med knjigami in obeležitev leta Ivana Tavčarja

"Knjižnica je prostor, skozi katerega ljudje nosijo različna doživetja in občutja. Z druženjem predstavlja stik vse energije, ki jo ljudje prinašajo in odnašajo. Tam se čas ustavi. Ljudje v knjižnici preživijo po več ur, navajeni so pozornega spremljanja in ravno tega v svetu, zastrupljenem z instant doživetji, manjka. Imeti koncert v ambientu med knjigami, kjer ljudje znajo prisluhniti in kjer kot glasbenik dobiš zaslužen odziv, je nekaj neopisljivega," pravi Tomi Purich, bobnar in eden vodilnih pri projektu Jazz med knjigami. Poleg tega, da bodo knjižnico prevzeli glasbeni ritmi, bo eden od knjižničarjev prebiral odlomke Tavčarjevih del, s čimer se bodo poklonili in obeležili tudi leto Ivana Tavčarja.

Vzporedno bo na Oddelku za mlade bralce potekala predstavitev izobraževalne knjige Moja abeceda, ki je namenjena opismenjevanju otrok. Avtorica knjige je Mateja Vidrajz, ki v svojem delu prepleta različna znanja. V preteklosti se je lotevala risanja, izdelovanja nakita in ustvarjanja družabnih iger v prvi vrsti za svoje otroke. Danes je dobro prakso dela z otroki pretopila v knjigo Moja abeceda, kjer je vsaka črka predstavljena skozi osem kategorij – zelenjava, sadje, deli telesa, predmeti, poklici, glasbila, športna aktivnost in prevozna sredstva.

Vabljeni na glasbeno-literarno poslastico, ki se bo zgodila 29. marca ob 17. uri v čitalnici Oddelka za odrasle in na Oddelku za mlade bralce.

30. marec ob 19. uri v kavarni Golden Loggia Caffe – Pravljični večer za odrasle

Ob pripovedovanju se tudi odrasli radi potopimo v pravljični svet, v nas zbudi nostalgijo, nas razbremeni in prav tako kot otroke tudi ozavesti. Pravljični večeri v Koper prihajajo iz Mariborske knjižnice, ki je pobudnica projekta, pravljice pa pripovedujejo knjižničarji iz vse Slovenije. V Kopru bodo za vas pripovedovali Tina Podgornik iz Goriške knjižnice Franceta Bevka, Lea Hedl in Sabina Kotnik iz Mariborske knjižnice, Jure Bohinec iz Mestne knjižnice Kranj in Tina Saražin iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel kantavtor Lean Kozlar Luigi. Pravljično obarvan večer za odrasle bo potekal v kavarni Golden Loggia Caffe v četrtek, 30. marca, ob 19. uri.

31. marec ob 18. uri v Centru dnevnih aktivnosti Ankaran – Edelman Jurinčič premierno predstavi zbirko pesmi Pod kostanji

Knjižnica Ankaran bo v Centru dnevnih aktivnosti 31. marca ob 18. uri gostila pesnika in vsestranskega kulturnika Edelmana Jurinčiča, ki bo premierno predstavil zbirko pesmi z naslovom Pod kostanji. Tudi tokrat je Jurinčič zbirko posvetil Istri in istrskim ljudem. Z avtorjem se bo pogovarjala slavistka Jasna Čebron, za glasbeno podlago pa bo poskrbel letošnji kandidat za Kocjančičevo nagrado Marino Kranjac. Prireditev so podprli še Kulturno društvo Faral, Občina Ankaran in Knjigarna Libris, ki je pesniško zbirko tudi izdala.

O avtorju: Pesniško nadarjenost Edelmana Jurinčiča je prvi opazil Marjan Tomšič, ki je poučeval slovenščino v Marezigah. Mladega Jurinčiča je spodbujal pri pisanju in mu pomagal pri prvih objavah. Svoja dela je tako objavil v številnih revijah, med drugimi v Mladih potih, Kapljah, Obali, Prostoru in času, Idrijskih razgledih, Sodobnosti, Primorskih srečanjih, Dialogih, Problemih, Fontani, Mladini in Agrasu. Poleg pesmi je objavljal tudi kratko prozo in se tako v slovenski Istri uveljavil kot pesnik in pisatelj kratkih proznih tekstov.

Jurinčič je prejemnik nagrade Alojza Kocjančiča, član Društva slovenskih pisateljev, soustanovitelj Združenja književnikov Primorske, kjer je bil dolgo v vlogi člana upravnega odbora. Bil je eden glavnih pobudnikov pri ustanovitvi literarne revije Fontana, sodeloval je pri ustanovitvi revije Agras in je predsednik Kulturnega društva Faral.

3.–30. april v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper – Nasmehi, ki odpirajo srca

V koprski knjižnici bodo gostili razstavo, ki jo je Zavod za razvijanje in izvajanje podpornih storitev za samostojno življenje pripravil v sodelovanju s primorskim fotografom Blažem S. Kobalom.

"V Zavodu smo začutili, da je poleg osebne asistence, naše poslanstvo tudi destigmatizacija invalidov, še posebej oseb z motnjo v duševnem razvoju. Zavedamo se, da so invalidi, kljub ogromnim napredkom in pozitivnim rešitvam, ki so jim trenutno na voljo, še velikokrat močno stigmatizirani. Namen te razstave je prav destigmatizacija," so sporočili z zavoda.

Razstavo Nasmehi, ki odpirajo srca si lahko v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper ogledate od 3. do 30. aprila.