TEDEN DNI ČASA: Kakšen bo izplen Janše pri pogajanjih?

Predsednik republike Borut Pahor je danes Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih mest, uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za premierja. Ob tem sta se sporazumela, da ima Janša teden dni časa, da ga seznani, ali kandidaturo sprejema, ali ne.

Kot je po srečanju pojasnil Pahor, trenutno nihče, tudi Janša ne, nima zagotovljene potrebne parlamentarne podpore za izvolitev na premiersko funkcijo. Zato sta se z Janšo dogovorila, da ga z odločitvijo o tem, ali kandidaturo sprejema ali ne, uradno seznani najpozneje do naslednjega četrtka, 19. julija, do 14. ure. "V kolikor bo kandidaturo sprejel, jo bom še istega dne napotil v državni zbor," je dejal.

Ob tem je znova prosil predstavnike vseh parlamentarnih strank, da sprejmejo vabilo na pogovor z morebitnim kandidatom za predsednika vlade. "Nimam pravice, da bi se vtikal v njihovo odločitev glede koalicijskega sodelovanja z njim. Čutim pa dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh," je dejal.

"Ne vem, ali bo gospodu Janši v tednu dni uspelo pridobiti potrebno politično podporo ali ne. To je najprej in predvsem njegova naloga. Vem pa, da bo prihodnji teden zelo pomemben glede splošnega občutka politike in celotne javnosti, ali smo se sposobni pogovarjati in vključevati, ali zavračati pogovore in izključevati," je večkrat poudaril.

Janša je ob tem spomnil, da SDS do zdaj ni poskušala na organiziran način sestavljati koalicije, saj da so "čakali do razjasnitve nekaterih zadev". Glede na Pahorjevo odločitev pa "se bomo zdaj poskušali na organiziran, neformalen način lotiti preverjanja, ali lahko sestavimo neko trdno koalicijo za tekoči mandat," je dejal Janša.

Glede na to, da pogovori šestih strank brez SDS pod okriljem LMŠ še potekajo, bodo po Janševih napovedih čakali do ponedeljka. "Bom pa predsednikom in predsednici parlamentarnih strank že danes poslal vabilo na pogovor z osnovo zamislijo", kako naj bi to potekalo, je dejal Janša.

Da se bodo pogovorov udeležili, je že potrdil predsednik najmanjše parlamentarne stranke SNS Zmago Jelinčič, ki že od začetka podpira Janšo za mandatarja. Prav tako povolilnih pogovorov s SDS ne skrivajo v NSi. To pa bi lahko bil tudi, kot kaže za zdaj, ves Janšev izplen.

Vabilo je že poslal, v njem pa, kot je pojasnil, predlagal dvofazna pogajanja. Najprej bo preveril, ali je zadostno število strank načelno pripravljenih oblikovati koalicijo za Slovenijo. Preverili bodo tudi, ali imajo podobne poglede na ključne izzive, ter kadrovski nabor posameznih strank za predsedovanje Svetu EU, ki Slovenijo čaka v tem mandatu. Če se bo izkazalo, da zadostno število strank deli "približno podobne poglede na prihodnost", potem bo Janša, kot je dejal, kandidaturo za mandatarja prihodnji teden sprejel, v drugi fazi pa bodo nato stekla še programska pogajanja. Na ta je SDS pripravljena s 14 delovnimi skupinami in predlogom izhodišč.

Janša je danes komentiral tudi dosedanja pogajanja o sestavi vlade, ki potekajo med šestimi strankami pod okriljem LMŠ. Dejal je, da so bila na nek način koristna, še posebej v zaključni fazi, kjer so se želje posameznih strank soočile z realnostjo, oziroma s tem, kaj Slovenija finančno zmore. Ocenil je, da je vsaka koalicija naporna, "koalicija šestih strank pa teoretično možna, si pa kot državljan ne želim to tudi v praksi doživljati in preizkušati".

Če Janša kandidature ne bo sprejel, bo Pahor preveril, ali je uspelo komu drugemu pridobiti večinsko podporo v DZ. Zlasti pa bo počakal do 23. julija, ko se izteče rok za sklenitev prvega kroga iskanja mandatarja, saj predsednik pričakuje, da bo takrat nastopil "čas za streznitev v političnem prostoru", ko "bomo vsi soočeni z dejstvom, da brez pogovorov čez ostra politična razmejevanja ne bo moč sestaviti nove slovenske vlade".

Deli novico:

simon |  14 .07. 2018 ob  01: 16
DESUS bo peljal Slovenijo v varen objem Putinove RUSIJE
@twito |  13 .07. 2018 ob  18: 16
Pa ja ne še enkrat.Boljše, da knjižico zgubi.
twito |  13 .07. 2018 ob  11: 20
rdečo partijsko knjižico za vsak slučaj skrbno čuva, če se bo treba spreobrniti !!!!
muffa |  13 .07. 2018 ob  11: 18
na Dobu bi brez problemov sestavil koalicijo !!!!
Toto |  13 .07. 2018 ob  07: 38
-1
Dobra poteza je bila da se je povezal z cerkvijo ki ima tudi velik delez ljudi ki gre volit..
Zdravje |  12 .07. 2018 ob  17: 36
Moravske rjava voda, blatna terapija?
porkamalora |  12 .07. 2018 ob  17: 21
Slovenski bazeni, terme, hoteli so že polni 120 kg burkini modelov.
porkamalora |  12 .07. 2018 ob  17: 20
Levuharji pravijo, da se moramo pomešati s črnimi, s pederasti, integrirat v multikulti... Jst ne. Volim SDS, čeprav mi Janša ni všeč, so pa ostali dobri.
Vprašanje |  12 .07. 2018 ob  17: 01
Je ta gospod že vrnil partijsko knjižico ali je še vedno leftardirani protinarodni fajonist?
Junuz |  12 .07. 2018 ob  16: 58
-2
Junga, si je, bushtër i vjetër?
bošteran |  12 .07. 2018 ob  16: 25
Koalicija za Slovenijo ja ampak brez cokle slovenskega negativca in pokvarjenca,prvi je bil ,ki je izključeval pa ne samo iz drugih strank ampak tudi svoje.Umaknite doživljenjskega vodjo (drugi TITO), v stranki imate dovolj sposobnih in neobremenjenihLogar,Tomc,Sircelj...Na naslednjih volitvah imate tudi moj glas.
Mladina |  12 .07. 2018 ob  16: 12
-1
mladina.si/156139/jansa-mora-v-zapor