SVEČANO POSPREMILI V UPORABO NOV BIBLIOBUS KOPRSKE KNJIŽNICE: Ob tem so mislili tudi na Slovence v Bih

Koper

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je v letošnjem letu pridobila novo vozilo bibliobus. "Nekateri iz oddaljenih vasi ne morejo vsakodnevno v Koper in zato jim je potrebno približati knjige – to je naš projekt Knjiga v vsako vas, s katerim želimo še dvigniti bralno kulturo, kot smo jo vsa ta leta," je na slovesnosti ob novi pridobitvi povedal koprski župan Boris Popovič.

"S tem še modernejšim bibliobusom bo to še bolj uspešno," je o pomenu novega bibliobusa za občane še povedal koprski župan, ki med drugim upa, da mu bodo sledili tudi župani drugih slovenskih občin.

Podobnega mnenja je tudi direktor koprske knjižnice Srečka Vilharja David Runco, ki je poudaril pomen novega bibliobusa predvsem za podeželje in se hkrati zahvalil Mestni občini Koper, ki je podprla pobudo, tudi finančno. Nakup novega, že četrtega bibliobusa, sta omogočila Mestna občina Koper in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco in župan Mestne občine Koper Boris Popovič ob slavnostnem prerezu traku.

Bibliobus za Slovence v Bih

Slovesni dogodek predstavitve novega bibliobusa pa je bil tudi mednarodno in dobrodelno obarvan, saj sta Mestna občina Koper in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper staro vozilo v trajno uporabo podarili Narodni in univerzitetni knjižnici v Banjaluki. Namen projekta je vzpostaviti knjižnično mrežo za pripadnike slovenske narodne skupnosti, ki živijo na širšem območju Banjaluke. Vsi pobudniki in sodelujoči so poudarili, kako pomembna je knjiga za ohranjanje slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu.

Stari bibliobus je danes odpeljal proti Banjaluki

Narodna in univerzitetna knjižnica Banjaluka bo v imenu Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper izvajala knjižnično dejavnost na širšem območju občine Banjaluka, v krajih Slatina, Laktaši in Banjaluka.  Runco je ob današnjem dogodku dodal še; "Projekt je sestavljen iz dveh delov. Imeli smo predajo našega starega bibliobusa, ki odhaja rojakom v Bosni in Hercegovini – govorimo o 20 let starem vozilu, za katerega menim, da bo še naprej odlično opravljal svojo nalogo. Glede novega bibliobusa pa lahko rečem, da gre za vozilo nove generacije, s knjigami in novimi multimedijskimi vsebinami, torej bo zares uporaben za vse skupine uporabnikov".

Popovič je nekaj besed namenil tudi prihodnjim projektom, ki jih skupaj načrtujeta Občina in Knjižnica. "Načrtov, kako dvigniti nivo našega knjižničarstva, imamo še veliko. Še posebej nam manjka samostojna univerzitetna knjižnica, na nekem pravem, visokem nivoju, o čemer se že leta pogovarjamo tudi z našim rektorjem. Z novim dogovorom z Luko Koper bomo v kratkem pridobili novo stavbo, ki bo v enem delu namenjena univerzitetni knjižnici, v drugem delu pa še drugim dejavnostim, povezanim z izobraževanjem," je še povedal.

Deli novico:

Mona  |  15 .10. 2018 ob  16: 39
Mislim, da bi tudi v kakšno vas po Sloveniji prišel prav na pa, da pošiljamo v Bih.
narava |  13 .10. 2018 ob  22: 59
Nagradno vprašanje: koliko knjig, menite, je Popo prebral v zadnjem letu?
@kaj pa  |  13 .10. 2018 ob  21: 43
Tam berejo samo Okopi, knjigo velikega vodje
kaj pa |  13 .10. 2018 ob  18: 22
prijedor, tam je ena kreditna družba, ki pomaga
pinkoponko |  13 .10. 2018 ob  17: 16
Volitve na dve leti čim prej...
zeljka |  13 .10. 2018 ob  09: 05
Bravo obcina in knjiznica. Knjige za otroke, da bodo manj na telefonih in vec brali!
pepe |  12 .10. 2018 ob  17: 18
bravo knjižnica Koper
aja pa še to |  12 .10. 2018 ob  16: 50
ma med knjigami bodo tudi o zakonih in pravni nasveti kako in kaj mimo . pa da
ha ha ha. pa da. |  12 .10. 2018 ob  16: 49
-1
na goriškem je tak bus že dvajst let.in on govori naj se druge občine zgledujejo.ma ta je res usekan.
Bosamarin |  12 .10. 2018 ob  16: 30
Naj se parkira za stalno na bosamarinu. Po 18. 11. Bo imel El Sheriffo dosti časa.
muffa |  12 .10. 2018 ob  16: 23
namesto kičastih lučk bi investirali v podobne projekte.
mornar |  12 .10. 2018 ob  16: 19
Res lepa pridobitev tako za podeželje kot za rojake v Bih.