STROKOVNJAKI ZRUŠILI MIT O ZDRAVI PREHRANI: O tem, kaj je zdravo, odloča naša percepcija

Svet

Zdrava prehrana, ki jo promotorji zdravega načina življenja pogosto priporočajo skupaj s svojimi recepti in nasveti, ima običajno visoko ceno. Strokovnjaki z Univerze v Ohaiju trdijo, da gre za zablodo.

Mit o tem, da je draga hrana istočasno tudi zdrava, je zrušilo pet raziskav, ki so jih opravili na Univerzi v Ohaiju. Strokovnjaki so razkrili, da je predsodek o tem, da je zdrava in hranilna hrana dražja, enostavno vsajen v zavest ljudi.

Ljudem, ki so sodelovali v raziskavi, so ponudili dva podobna obroka. Velika večina se je odločila za dražji obrok, ker so smatrali, da je tudi bolj zdrav. Študijo je objavil časopis Journal Consumer Research, ki zaključuje, da so za takšen odnos ljudi do hrane krive pretekle izkušnje s trgovinami in restavracijami.

Z drugimi besedami, ljudje so se navadili, da za bolj kvalitetne stvari morajo plačati več, kar se nanaša tudi na organsko, zdravo prehrano. Zaskrbljujoče je, da cena vpliva tudi na našo percepcijo o tem, kaj je zdravo, pravi profesorica marketinga na omenjeni univerzi in soavtorica študije Rebecca Reczek.

Strokovnjaki trdijo, da gre za čisto navadno zablodo, ki jo zna dobro izkoristiti prehrambena industrija. Brstični ohrovt je morda bolj zdrav od navadnega ohrovta, vendar ni tako moderen oziroma drag, ljudje pa ga zato manj kupujejo. Enako velja za kvinojo in lečo – obe živi sta bogati z beljakovinami, vendar je leča veliko cenejša.

Strokovnjaki zato opozarjajo, da se je mogoče prehranjevati zdravo in še naprej tudi poceni. Organska in brezglutenska hrana bo še naprej imela visoko ceno, v glavnem zaradi marketinga. Kot zaključuje Reczekova, ljudje ne le da verjamejo, da je zdrava hrana dražja, temveč celo njihov izbor hrane temelji na tem prepričanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija