ŠTEVILO ŽRTEV TAJFUNA NA FILIPINIH NARAŠČA: Še vedno iščejo pogrešane

Kronika

Število žrtev tajfuna Mangkhut, ki je konec tedna pustošil po jugovzhodni Aziji, se je na Filipinih povzpelo na 74, še vedno pa pogrešajo 55 ljudi, ki so jih zasuli plazovi v severnih provincah in za katere se oblasti bojijo, da niso preživeli, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila filipinska policija.

Na stotine filipinskih policistov, vojakov, reševalcev in prostovoljcev se tudi danes v mestu Itogon v provinci Bengut, približno 200 kilometrov severno od Manile, skuša prebiti do morebitnih preživelih v zemeljskem plazu, ki je zasul poslopje rudnika, kamor naj bi se pred tajfunom zateklo več deset ljudi.

Lokalne oblasti ocenjujejo, da je pod plazom v Itogonu še vedno 40 pogrešanih, bojijo pa se, da med njimi ni preživelih. "Čeprav sem dejal, da obstaja 99-odstotna možnost, da so vsi mrtvi, pa je še vedno odstotek upanja zanje," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tamkajšnji župan Victorio Palangdan.

"Ne bomo izgubili upanja in ne bomo prenehali, dokler ne bomo našli vseh," je dejal tiskovni predstavnik filipinske policije Benigno Durana in dodal, da se čudeži še vedno lahko zgodijo.

Supertajfun Haiyan leta 2013

Filipine vsako leto v povprečju prizadene 20 ciklonov, ki povzročijo poplave, zemeljske plazove in druge naravne nesreče. Največ smrtnih žrtev doslej je na Filipinih zahteval supertajfun Haiyan leta 2013, ko je umrlo več kot 6300 ljudi, štiri milijone pa jih je ostalo brez domov.

Deli novico: