ŠTEVILO OKUŽENIH S SKRIVNOSTNO PLJUČNICO NARAŠČA: Kaj so koronavirusi in kako se pred njimi zaščititi?

Svet

Na Kitajskem so našteli štiri nove primere skrivnostne pljučne bolezni, ki je izbruhnila v mestu Wuhan. Skupno število okužb se je tako povzpelo na 45, so danes sporočile zdravstvene oblasti. Zaradi pljučne bolezni, ki jo je povzročila nova vrsta koronavirusa, sta umrla dva bolnika, še pet primerov pa je bilo označenih za resne, poroča dpa.

Za izbruh pljučnice naj bi bila po izsledkih preliminarnih raziskav kitajskih znanstvenikov kriva nova vrsta koronavirusa. Virus bi po nekaterih ocenah lahko nastal na trgu z živalmi v Wuhanu. Izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars, ki je pred več kot desetletjem zahteval več sto smrtnih žrtev.

Izbruh skrivnostne pljučnice je sprožil alarm v Tajvanu, Hongkongu, v Južni Koreji, na Tajskem, kjer so že zabeležili prvi primer bolezni, in Filipinih.

Prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja so potrdili 31. decembra v Wuhanu, ki ima več kot 11 milijonov prebivalcev. Za zdaj po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ni jasnih dokazov, da bi se virus prenašal s človeka na človeka. Ni pa še ta možnost izključena. Sprva je izbruh sprožil preplah zaradi možnosti ponovnega izbruha akutnega respiratornega sindroma, sarsa, vendar je Kitajska to možnost izključila. V celinski Kitajski je leta 2003 zaradi sarsa umrlo 349 ljudi, v Hongkongu pa 299.

Kaj so koronavirusi?

Koronavirusi so večja skupina virusov, ki povzročajo različne bolezni od navadnega prehlada do hujših bolezni kot sta omenjena sars in mers, ki sta terjala več sto smrtnih žrtev. Poznani so že vrsto let in se pojavljajo povsod po svetu, v zmernem podnebnem pasu nekoliko bolj pogosto v zimskih mesecih.

Ta vrsta virusov sodi med zoonoze, torej se prenašajo z živali na človeka. Sars se je tako na primer prenašal s cibetovk na človeka, mers pa z enogrbih kamel na človeka. Med živali krožijo številni koronavirusi, ki pa še niso okužili ljudi.

Med običajnimi znaki okužbe so simptomi okužbe dihal, vročina, kašelj, zadihanost in težave z dihanjem. V hujših primerih lahko ti virusi povzročijo pljučnico, respiratorni sindrom, odpoved ledvic in celo smrt.

Za preprečevanje okužbe strokovnjaki priporočajo redno umivanje rok, prekrivanje ust in nosu med kihanjem in kašljanjem ter temeljito toplotno obdelavo mesa in jajc. Obenem naj bi se izogibali oseb, ki kažejo simptome okužbe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija