SKRIVNOSTNA PLJUČNICA UBILA ŽE PRVEGA ČLOVEKA: Povzročila bi jo lahko nova vrsta koronavirusa

Svet

Na Kitajskem je za nenavadno obliko pljučnice umrl prvi človek. Kot so danes sporočile lokalne zdravstvene oblasti, je umrl 61-letni bolnik v mestu Wuhan v osrednji Kitajski, kjer so konec decembra potrdili prvi primer tega skrivnostnega pljučnega obolenja.

Izbruh skrivnostne oblike pljučnice, ki bi ga po poročanju medijev lahko povzročila nova vrsta koronavirusa, zbuja vedno več skrbi, saj se na stotine milijonov Kitajcev pripravlja na potovanja med kitajskim novim letom, ki bo konec tega meseca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ta virus so doslej potrdili pri 41 ljudeh. Sedem jih je še vedno v kritičnem stanju, pravijo v zdravstvenih službah mesta Wuhan. V tem mestu, ki ima več kot 11 milijonov prebivalcev, so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili 31. decembra. Večina okuženih je delavcev ali obiskovalcev ene od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino. Zaenkrat še ni znano, ali se bolezen prenaša med ljudmi. Med simptomi so vročina, oteženo dihanje in poškodbe pljuč.

Za izbruh skrivnostne pljučnice naj bi bila po izsledkih preliminarnih raziskav kitajskih znanstvenikov kriva nova vrsta koronavirusa. Ta virus izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars, ki je pred več kot desetletjem zahteval več sto smrtnih žrtev. Izbruh skrivnostne pljučnice je sprožil alarm v Tajvanu, Hongkongu, v Južni Koreji, na Tajskem in Filipinih, kjer so pristojne oblasti napovedale, da bodo vzpostavili območja karantene, kjer bodo pregledovali potnike s Kitajske.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija