STEKEL JE JAVNI POTNIŠKI PROMET: Ta bo v Kopru in Piranu maja brezplačen

Koper

V Sloveniji bo danes ponovno stekel javni potniški promet, ki je zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa obstal 16. marca. Ob vnovičnem zagonu pa bodo morali potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ob vstopu v vozilo razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Za občanke in občane Mestne občine Koper in Občine Piran bo ta v maju brezplačen, od 1. junija dalje pa bodo potniki vozovnico lahko kupili na avtobusni postaji ali obstoječih kartomatih. Vožnje s Kurjerco do nadaljnjega še ne bodo na voljo. Mestna občina Koper ter Arriva Dolenjska in Primorska občanke in občane ob uporabi javnega prevoza prosita za strpnost in odgovorno ravnanje.

Danes se bodo tako po osmih tednih potniki zopet lahko odpeljali z vlaki in avtobusi, dovoljeno pa je tudi obratovanje žičniških naprav za prevoz oseb.

Tako na avtobusih kot vlakih bo nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali potniki obvezno uporabiti ob vstopu. Prav tako bodo morali nositi zaščitne maske. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra.

Ko bo vozilo prispelo na cilj in bodo potniki izstopili, ga bo treba prezračiti, pred novo vožnjo pa tudi razkužiti vse površine, s katerimi bi bili lahko potniki v stiku.

Dokler ne bodo nameščene zaščitne pregrade z odprtino za prodajo vozovnic, teh na avtobusih ne bo mogoče kupiti, bo pa nakup možen na nekaterih postajah. Več prevoznikov potnikom omogoča nakup vozovnice prek aplikacij ali spleta

Imetnikom mesečnih, polletnih in letnih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa se bo njihova veljavnost avtomatično podaljšala, in sicer najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, imetnikom mesečnih vozovnic pa najmanj število dni do konca veljavnosti marčevske vozovnice, katere niso mogli koristiti.

V družbi Arriva Primorska in Dolenjska, kjer zagotavljajo mestni potniški promet v Kopru, Kranju, Novem mestu in Piranu, od danes spet izvajajo javno službo. V občinah Koper in Piran bo mestni potniški promet do 1. junija še brezplačen, so sporočili iz Arrive. Še vedno pa ne obratujejo povezave obalnih mest s Trstom, ki so jih ustavili 10. marca, so dodali. Avtobusi vozijo po veljavnem voznem redu, kar velja tudi za linije primestnega in medkrajevnega prometa.

V prvem tednu bo vozila le tretjina vlakov

Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečali. V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in pa sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo sproti čistili, so sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ). 

"Z današnjim dnem v veljavo stopa tudi nova tarifa, ki bo potnikom prijaznejša. Abonentske vozovnice bodo ugodnejše, cenejši bo dodatek za kolesa," je naštela direktorica družbe SŽ-Potniški promet Darja KocjanDodala je, da bodo veljavnost letnih in mesečnih vozovnic podaljšali za obdobje, ko jih imetniki niso mogli uporabljati.

Direktor družbe SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc pa je dodal, da bo gibanje na postajah omejeno. V notranjih prostorih bo mogoče le kupiti karto, čakalnice pa bodo zaprte. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija