STAVKA V HOTELIH BERNARDIN BO! "Opozorilo uprave Save Turizma smo razumeli kot poskus ustrahovanja"

Piran

V Sindikatu gostinstva in turizma Slovenije (SGIT), ki ostro nasprotuje predvidenemu prenosu sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje, so razočarani nad neodzivnostjo SDH in predsednika vlade. Stavka v Savi Turizem, lastnici hotelov, bo, so napovedali.

V SGIT so v današnjem sporočilu za javnost ponovili, da gre pri prenosu zaposlenih na zunanje izvajalce "za škodljive prakse, ki vplivajo na socialni in materialni položaj delavcev".

S tem, ko je Sava Turizem, lastnica Hotelov Bernardin, prenesla sobarice, je oslabila tudi njihovo sindikalno organiziranost, so opozorili. "Med outsourcanimi delavci je namreč tudi predsednica sindikata in članica sveta delavcev v Savi Turizem, ki ji je zaradi outsourcinga onemogočeno nadaljnje sindikalno delovanje in delovanje v svetu delavcev Save Turizem," so pojasnili.

Potrdili so, da so se v sredo na temo prenosa sobaric sestali z ministrom za delo Luko Mesecem, da jih ta podpira in napoveduje možnost sprememb nekaterih delov zakonodaje. "A se oboji zavedamo, da so za vsako spremembo potrebni dolgotrajni postopki," so dodali.

V tej luči so v SGIT razočarani, saj so pričakovali več pozitivnih odzivov Slovenskega državnega holdinga (SDH) in predsednika vlade Roberta Goloba. Sava Turizem je namreč v lasti družbe Sava, katere 90-odstotni lastnik je prek SDH in Kapitalske družbe država.

Ob tem so se v sindikatu odzvali tudi na sestanek, ki so ga imeli predstavniki delavcev minuli teden z upravo Save Turizma in vodstvom Aktive čiščenja. Zmotilo jih je, da je šla Sava Turizem kljub dogovoru, da je sestanek interne in zaupne narave, še isti dan v medije.

"Posvetovanje 10. februarja nikakor ni potekalo v duhu socialnega partnerstva in reševanja težav, še manj v duhu prizadevanja za sklenitev kakršnega koli sporazuma," so zatrdili.

Na sestanku je po njihovih besedah med drugim padlo opozorilo, "da je zaradi medijskih nastopov predstavnikov sindikata, ki naj bi škodovali ugledu družbe, prišlo do upada nočitev, torej poslovne škode, ter da so zadevo predali odvetnikom, da pripravijo kazenske ovadbe in odškodninske tožbe". Sami so to razumeli kot poskus ustrahovanja.

V zvezi s predvidenim prenosom sobaric na Aktivo čiščenje pa je bilo sindikalistom na sestanku povedano, da ga ne bodo preprečili in da bo podjetje v primeru stavke zahtevalo sodni preizkus njene zakonitosti.

V SGIT pa bodo vztrajali, da tam, kjer je potreba po rednih zaposlitvah, ne sme prihajati do outsourcinga in da vlada izpolni zavezo iz koalicijske pogodbe, povezano z odpravo prekarnega dela in outsourcinga v javnem sektorju. "In mi dodajamo, tudi v družbah, kjer je država lastnik," so pristavili. "In stavka v Savi Turizem, bo," so sklenili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  19 .02. 2023 ob  12: 05
Pridite 1.marca v Ljubljano na stavko upokojencev, bodočih upokojencev, malih podjetnikov in delavcev ! Skupaj ZMOREMO !!
alfa |  16 .02. 2023 ob  17: 50
Če lahko stavkajo policisti,gasilci,doktarji,med.sestre,učitelji in vsi ostali, zakaj potem ne bi smele tudi sobarice,so mar one manj vredne davkoplačevalske državljanke jQuery112308389151516398088_1676565731610???? To ni noben poskus ustrahovanja ,temveč se gre zgolj za pravice delavcev..kot vsem tem državljanom prej zgoraj naštetim.
alfa |  16 .02. 2023 ob  17: 47
Če lahko stavkajo policisti,gasilci,doktarji,med.sestre,učitelji in vsi ostali, zakaj potem ne bi smele tudi sobarice,so mar one manj vredne davkoplačevalske državljanke jQuery112308389151516398088_1676565731610???? To ni noben poskus ustrahovanja do save turizma ,ampak se gre zgolj za pravice delavcev..
alfa |  16 .02. 2023 ob  17: 47
Če lahko stavkajo policisti,gasilci,doktarji,med.sestre,učitelji in vsi ostali, zakaj potem ne bi smele tudi sobarice,so mar one manj vredne davkoplačevalske državljanke jQuery112308389151516398088_1676565731610???? To ni noben poskus ustrahovanja do save turizma ,ampak se gre zgolj za pravice delavcev.