SOBARICE V HOTELIH BERNARDIN NAPOVEDALE STAVKO: Se bo Sava Turizem morala odpovedati outsourcingu?

Slovenija

Minister za delo Luka Mesec se je z vodstvom inšpektorata za delo danes sestal s predstavniki Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije glede prenosa sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca, ki mu v sindikatu glasno in javno nasprotujejo. Ministrstvo prizadevanja sindikata podpira in napoveduje možnost zakonskih sprememb.

Iz sindikalnih vrst že nekaj tednov prihajajo glasni pozivi proti prenosu sobaric iz obalnega turističnega podjetja, ki je del državne skupine Sava Turizem, na družbo Aktiva čiščenje.

Minister Mesec se je danes skupaj z državnim sekretarjem Danom Juvanom, člani kabineta ter vodstvom Inšpektorata za delo RS, ki ga vodi Luka Lukić, s predstavniki Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije sestal.

Z ministrstva so po sestanku sporočili, da so na strani zaposlenih, zato je minister na vladi že večkrat tudi opozoril in javno pozval Slovenski državni holding k ukrepanju, da se s praksami prenosa sobaric in čistilk v posameznih podjetjih iz skupine Sava Turizem preneha. Takšna praksa je namreč uveljavljena tudi po drugih destinacijah skupine.

Na ministrstvu so navedli, da podpirajo in se pridružuje mnenju sindikata o neprimernosti praks najema zunanjih izvajalcev oziroma t. i. outsourcinga ter potencialno škodljivih učinkih tovrstnih praks na socialno varnost ter materialni položaj delavcev.

Poleg tega so opozorili na eno od ključnih zavez koalicijskega dogovora, to je, da bodo javni sektor postavili za pozitiven zgled in v njem v čim krajšem času sladno s pripravljeno strategijo odpravili prekarnost oziroma, kjer obstaja redna potreba po rednem delu, outsourcing ukinili.

Pri izvajanju korporativnega upravljanja v državnih podjetjih so dodatno omenili tudi priporočila iz dokumenta Priporočila in pričakovanja Slovenskega državnega holdinga ter izpostavili potrebo po dopolnitvi tega dokumenta, predvsem v delu o spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju.

S sindikatom so se danes po navedbah ministrstva še strinjali, da je zunanje izvajanje storitev, sploh kadar gre za osnovne dejavnosti, po katerih obstaja redna potreba, dolgoročno škodljivo tako za pravice delavcev kot za sindikalno organiziranje ter zmožnost sodelovanja delavcev pri upravljanju.

Na ministrstvu tako napovedujejo preučitev možnosti spremembe nekaterih delov zakonodaje, da bi takšne prakse na dolgi rok čim bolj omejili, tudi v kontekstu sprejemanja strategije za odpravo prekarnosti.

Predstavnice čistilk in sobaric, ki pristojne že dalj časa opozarjajo, naj prezaposlitev k zunanjemu izvajalcu preprečijo, so se medtem pred dnevi po poročanju Televizije Slovenija že sešle tudi s predstavniki vodstva Save Turizem in Aktiva čiščenje. Rezultat srečanja, ki je bilo po neuradnih informacijah televizije burno, ni znan. Če pristojni ne bodo preprečili prezaposlitve na zunanje podjetje, sobarice in čistilke napovedujejo tudi stavko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  15 .02. 2023 ob  18: 42
19
ednina sposobnost nesposobnih menežderjev je odpuščanje, oustsorcing, nizke plače delavcev....in odlične plače zase, škifo, škifo in škifo, da država to dopušča!!!!