STARŠI, DOBRO JE VEDETI: Kako kar najbolje otroke zaščititi pred soncem

Trendi

Otroška koža je občutljiva, saj nima lastnih zaščitnih mehanizmov, kot sta sposobnost porjavitve in odebeljen zgornji sloj kože, ki telesu pomagata pri zaščiti pred škodljivim vplivom močnih sončnih, so opozorili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Zato so pripravili nekaj nasvetov, kako otroško kožo zaščititi pred soncem.

Med glavne načine zaščite pred močnimi sončnimi žarki sodi uporaba sredstev za zaščito pred soncem. Da bo izdelek zaščitil kožo s faktorjem, kot je zapisan na embalaži, je treba nanesti približno dva miligrama izdelka na kvadratni centimeter kože. Za telo odraslega je to približno tri jedilne žlice izdelka, za otroka ustrezno manj, so pojasnili na ZPS.

Sredstev za zaščito pred soncem mora imeti tudi ustrezno visok zaščitni faktor. Pri otrocih velja, da mora biti najmanj 30, a višji kot je, bolje je, so zapisali. Pri tem se zavedajo sicer, da se otroci navadno ne pustijo mazati in so jim bolj všeč pršila. A pri teh obstaja nevarnost, da bi izdelek zašel v oči, neenakomerna pa je tudi porazdelitev. ZPS pri tem svetuje, da se izdelek najprej naprši v dlan in šele nato nanese na kožo.

Ta sredstva je obenem treba pravilno shranjevati, če se ga želi uporabljati tudi naslednje leto. V primeru, da sta konsistenca in vonj še ustrezna, se lahko uporabi izdelek, ki je ostal od prejšnjega poletja.

Urša Šmid Božičevič iz ZPS je med drugim poudarila, da starši ne smejo pozabiti, da kopanje in potenje zmanjšujeta zaščito, zato je treba kremo ali losjon obnavljati po vsakem plavanju ali športni aktivnosti ter brisanju z brisačo.

ZPS je nedavno izvedel preizkus 19 sredstev za zaščito pred soncem za otroke. Kot so ugotovili, so z izjemo enega izdelka, vsi preostali imeli skladnost zaščite z označenim zaščitnim faktorjem. Noben izmed izdelkov ni vseboval kemikalij, ki bi lahko povzročile alergijske reakcije. Največje razlike so se pokazale pri tem, kako dobro izdelki vlažijo kožo.

"Test je ponovno razbil mit, da je le (naj)dražja kozmetika kakovostna. Najboljše na testu so "hišne znamke" štirih trgovcev. Temu primerne so tudi cene, saj boste za 100 mililitrov izdelka odšteli od 2,5 do 3,5 evra," so zapisali na zvezi.

Poleg uporabe zaščitnih sredstev pa na ZPS izpostavljajo tudi pomembnost zaščite z oblačili. Ta je za malčke in otroke v prvem letu starosti nujna, za starejše otroke in odrasle pa zelo priporočljiva. Za zaščito pred soncem je bolj učinkovit gosto tkan tekstil temnejših barv, enako velja tudi za pokrivalo, so pojasnili.

Priporočljivo pa je tudi zadrževanje v senci. Soncu se je treba izogibati vsaj med 11. in 15. uro oz. takrat, ko je senca posameznika krajša od njegove višine. Otroci v prvem letu starosti naj ne bodo na neposrednem soncu, so še opozorili na ZPS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija