SREČANJE POKLUKARJA IN SALVINIJA: Pripravljena pomagati Hrvaški pri zaščiti zunanje meje EU (FOTO)

Slovenija

Slovenski in italijanski notranji minister, Boštjan Poklukar in Matteo Salvini, sta se v sredo na srečanju v Helsinkih strinjala, da ni težava meja med Slovenijo in Italijo, pač pa zunanja meja EU, ki jo je treba še bolje zaščititi. Izrazila sta pripravljenost za pomoč Hrvaški, če bi ta ocenila, da jo potrebuje, je sporočilo notranje ministrstvo.

Boštjan Poklukar (v sredini) na srečanju z Matteom Salvinijem.

Poklukarjevo srečanje s Salvinijem je bilo predvideno za danes, vendar sta se sestala že v sredo ob robu neformalne večerje notranjih ministrov EU v Helsinkih. Salvini je že v sredo zvečer na Facebooku objavil zapis, da je pravkar končal srečanje s slovenskim kolegom ter da se strinjata glede nadzora na mejah in krepitve sodelovanja med državama. S slovenskega notranjega ministrstva so danes poleg omenjenega še sporočili, da je Poklukar na srečanju omenil tudi morebitno napotitev agencije Frontex na mejo z Bosno in Hercegovino.

Matteo Salvini (v sredini)

Poklukar je Salvinija po navedbah ministrstva tudi opozoril, da je italijansko napovedovanje zapiranja meje nepotrebno, saj razmere na mejah tega ne opravičujejo, vsakršno zaostrovanje režima pa bi pomenilo močan poseg v vsakodnevno življenje ljudi ob meji, kar je treba presojati tudi v duhu zgodovinskih okoliščin. Poleg tega je slovenski minister italijanskemu kolegu še zagotovil, da Slovenija učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo, in mu predstavil ukrepe, ki jih policija izvaja v ta namen. Seznanil ga je tudi z relevantnimi statistikami in opozoril na razmere v regiji Zahodnega Balkana.

Ministra sta se dogovorila, da se bosta v kratkem ponovno srečala in nadaljevala razpravo o možnih rešitvah za migracijsko situacijo v regiji in širše ter sodelovanju na področju notranjih zadev med državama, so še sporočili z ministrstva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija