Sprehod po zanemarjenih parkih Portoroža

Ime proizvoda, naslov besedila, slogan in privlačna zgodba so stebri dobrega marketinga. Podjetja so pripravljena plačati ogromne denarje za  potencialne zmagovalne besede!

 

 


Zgodba o najpomembnejšemu imenu.

Nekoč je v prekomorski deželi živel kralj, ki je imel tri hčere. Vse so bile krasotice, zato snubcev ni manjkalo. Najstarejšo in najmlajšo je kralj za dobro doto oddal. Srednja hčerka pa je ostala doma. Bila je najlepša in najpametnejša med sestrami, a je bila, žal, slepa. Princi iz sosednjih dežel niso bili nič kaj navdušeni nad slepo ženo. Kljub kraljevemu velikemu trudu in bogati doti, princeske nihče ni želel za ženo. Kralj je obupoval. Oglasil se je sivolasi modrec z dolgo rumeno brado in kralju svetoval, naj pripravi javni razpis in snubcem ponudi, da sami povedo, kaj si želijo za doto. Kljub velikemu pompu in glasnim govoricam se je na razpis prijavil le ubogi kmetič. Ves preplašen je stopil pred kralja in s tresočim glasom povedal svojo željo. Kralj se je strinjal. Kmetiču in hčeri je dal čoln. Naslednji dan so z najmogočnejšo bojno ladjo v kraljestvu čoln odvlekli na sredo zaliva. Z ladje je kraljica v morje vrgla vrtnico in odisejada se je pričela. Dogovor med kraljem in kmetičem je bil, da obalo na kateri vrtnica pristane, kralj podari hčerki kot doto za nov začetek.

Čoln je za vrtnico plul sedem dolgih dni in devet noči. Osmi dan je zaplula v zaliv in pristala na peščeni obali. Kmetič je od navdušenja skočil na kopno, pokleknil, poljubil zemljo in rekel, naj se ta kraj upanja in novega začetka imenuje Port of roses (bil je namreč iz angleško govorečega področja). Kmetič in kraljična sta imela veliko otrok. Vsi so bili lepi, pametni in pridni, a žal so bili po mami, slepi. In še danes rod kmetiča in princeske iz daljne prekomorske dežele uspeva v kraju, ki nosi ime Portorož.

Ime kraja, v katerem živimo je zmagovalna kombinacija. Lepo gre v uho in v vseh jezikih sveta pomeni isto. Rože so lepe, dišeče in simbolizirajo ljubezen, mir, svobodo in ptičke in čebelice. In pristanišče rož oz. vrtnic je lahko nekaj najlepšega.

V Mozirskem gaju se hvalijo, da imajo 1.000.000 tulipanov, v Volčjem potoku so poleg tulipanov postavili še nizozemsko vas. Parki in vrtovi pokajo po šivih od različnih barv cvetja, vonjav in obiskovalcev. Ob tej informaciji človek pomisli: "Kaj vse se šele dogaja v Portorožu, v pristanišču vrtnic?" Fantazija mi že deluje  pomoli in barke, polni cvetja, vrtovi in parki v najrazličnejših barvnih odtenkih, ljudje, ki sedijo na travi v senci mogočnih dreves. V "gazebotih" sredi parka igra romantična glasba, ptički žvrgolijo in skozi kraj se razlega veselo vreščanje otrok, ki se podijo za vevericami. Vodometi in kipi poudarjajo okus domačinov in s svojo mogočnostjo in lepoto vabijo turiste.

In kako je zares v Portorožu,  pristanišču vrtnic?

Nič, v Portorožu se ne dogaja nič! Kako je možno, da se v kraju s tako cvetočim in marketinško dodelanim imenom ne dogaja nič? Kako je mogoče, da parki niso polni cvetja? Zakaj cvetje ni tržna niša? Zakaj ljudje ne posedajo v travi?

Ne smem biti krivičen. Kraj ima veliko zelenih površin, veliko parkov in tudi sredina štiripasovnice je lepo urejena. Za vse to zelenje skrbi ekipa marljivih vrtnarjev. A žal so parki zanemarjeni! Skoznje sem se sprehodil na praznični prvi maj. Vidi se, da nekdo skrbi zanje, a vidi se tudi, da žal za to nima veliko časa. Vsi so bili strojno pokošeni. Kljub temu pa trava in plevel silita v gredice s cvetjem; palme in druga drevesa nimajo urejenih krošenj, v grmičevju je veliko smeti... Park Rastelli pa je prava sramota. Park, v katerem se nahaja najdebelejši vednozeleni hrast v Sloveniji, je POPOLNOMA zanemarjen. Trava prerašča vse s peskom utrjene potke, smeti in suhih vej je na pretek, vhod v park je neugleden  kar po shojeni potki ali preko razbitih stopnic. V parku je tudi star bazen/ribnik, katerega stene so prekrite z grafiti in njegova notranjost je polna smeti. Mogoče to ni samo grdo videti, mogoče je tudi nevarno. A dokler nihče ne toži občine ... Ne vem, čigav je park, je pa jasno, da je »naš« in je pokazatelj stanja Portoroža – zanemarjenega kraja.

Zakaj v Portorožu ni 1.000.000 vrtnic?

Kraj, ki nosi tako pomenljivo ime, bi moral imeti presežke cvetja! V resnici pa je zanemarjen in brez idej. Sam menim, da je milijon tulipanov oz. vrtnic veliko bolj poceni in privlačnejših kot prenovljen mandrač in lahko v kraj pripelje veliko več turistov. Je pa tudi res, da se da z betonom zaslužiti veliko več kot s sadikami vrtnic. Vendar pa rože na fotografijah in razglednicah izgledajo veliko lepše kot beton. Z rožami se lahko tudi marsikaj počne, na primer: lahko se jo podari prav vsaki turistki, ko pride v Portorož oz. ko gre iz Portoroža. Dekleta obožujejo cvetje in se rade bahajo s tem, da so dobile rožico v dar.

Predlog za akcijo

Sam dnevno srečujem ekipo vrtnarjev. Predvidevam, da jih je premalo in da razpolagajo s premalo sredstvi. Zato predlagam, da Portorožani "zasedemo" vsaj en park in ga "oblikujemo" po lastnih željah. Najprej ga očistimo smeti, populimo plevel iz gredic, porežemo suhe veje s palm in drugih dreves ter zasadimo veliko rož. Mogoče bi lahko vsaka ulica prispevala za eno gredico rož ali pa le idejo za kakšen napis iz rož ali pa zakaj ne, za vodomet. Tako bo "naš park" prijeten kraj za druženje, za krajevne veselice in druge družabne dogodke, kot so obletnice, rojstni dnevi ali pa le za dopoldansko kramljanje upokojencev v senci dreves ob dišečem grmu cvetic. A ne bi bilo lepo nedeljskega dopoldneva preživeti v parku s prijatelji? V parku, v katerem bo prijetno domačinom, bo najverjetneje prijetno tudi turistom. Portorož si moramo spet prisvojiti! Saj se v bistvu med seboj slabo poznamo in bolj ali manj v njem le spimo. Kraj ustvarjajo ljudje, domačini, ne pa hoteli s turisti.

Zaključek

Žal že kar nekaj let ugotavljam, da je Portorož zanemarjen oz. dotrajan in da ga vodijo ljudje brez idej in brez volje in želje, da bi kaj spremenili na bolje. Zakaj pa bi sploh kaj spreminjali, saj je bil Portorož za praznike poln, z ali brez urejenih parkov.

Medvedi se spomladi zbudijo iz zimskega spanja, kdaj se bodo zbudili gospodarji Portoroža?

Več kolumn Mojmirja Kovača:

Kaj imajo skupnega fižolovka, velikan in Portorož?

Pravljica o dveh krajih in o kipu

Ali nas je sram lastne zgodovine?

Deli novico:

Mojmir Kovač |  02 .06. 2013 ob  08: 45
"brisanje komentarjev" globoko vdihni, štej do 3 in se spusti 7 komentarjev pod tvojega. si se našel? dobro!
zdaj pa mi lahko počasi napišeš kaj je to Zavod vrtnica. mogoče pa tej gospodje iz Zavoda ne rabijo moje pomoči, mogoče imajo drugačne načrte in drugačne projekte, ker če ne bi oni mene kontaktirali (ker oni zame vejo, jaz pa zanje ne), mogoče pa tudi oni še niso slišali za ta naš projekt... ali si razmišljal o temu?

glede na to, da kot izgleda poznaš oboje, jim prosim posreduj številko mojega telefona 041 72 42 62, z veseljem se bom pogovoril z njimi. veš med nami odraslimi je v navadi, da se človek predstavi in pove kaj si želi oz. kako si želi sodelovati. ne pa, da piše neumnosti.

resnično upam, da ti bo vsaj malo nerodno, ko se srečava, ker če ti ne bo, ti žal ni pomoči. in ne pozabi, danes se moraš stuširat, ker je jutri ponedeljek in moraš v šolo!
BRISANJE KOMENTARJEV |  01 .06. 2013 ob  23: 19
Zalostno, da se brisejo komentarji ki ti niso vsec in niso naklonjeni tvoji ideji. Pred cason sem napisal da raje kot da ustanavljas morje drustev vsako leto, se raje povezi z obstojecimi kot je ZAVOD VRTNICA. Se bol zanimivo bi bilo vedeti ali ti dejansko verjames stvarem ki jih tukaj pises. Najbolj smesna je tvoja zadnja kolumna. Clovek ki prejema obcinski denar da zivi serje po obcinskih prireditvah. Dvojni? Trojni obraz?!
orhideja |  28 .05. 2013 ob  12: 40
malo pozno a vendar: res,kje pa je hortikulturno društvo?Jaz slišim zanje samo ,ko pripravljajo letni ples.Če mi bo kdo povedal kaj so v zadnjih letih naredili,bom zelo vesela .
deb |  13 .05. 2013 ob  08: 21
ampak ne razumem, če že nek zavod to ureja,zakaj je pol tako kot je....vse zanemarjeno....torej al ne delajo dobro al ne dovolj denarja....oziroma ker ni vse v denarju....ni dovolj velike zagnanosti. ne pomeni ker se pač neki dogaja, da je mus da je to dobro....a neda?:)
zeus |  13 .05. 2013 ob  06: 39
Odlična ideja. Predlagam, da za začetek Mojmir očisti okolico svoje hiše.
Gaia |  12 .05. 2013 ob  10: 12
Vrtičkarji, vrtičkarjiiiii... ;) sem za!
milena |  09 .05. 2013 ob  22: 03
Rekel si 17 tm ob 16 uri.Pa naj tako ostane.Vidimo se!Lepo pozdravljen in srecno M
Predlagam preimenovanje |  09 .05. 2013 ob  20: 54
Portobeton,Portoasfalt,Portopleh
kopipast |  09 .05. 2013 ob  17: 57
-1
vse kar predlagaš že pokriva zavod vrtnica, socialno podjetništvo, prvi njihov projekt product of piran. zakaj drobiš ? njim se pridruži in ostali tudi. ni potrebno za vsako akcijo ad hoc društvo ustanovit. v slogi je moč.
Mojmir Kovač |  09 .05. 2013 ob  01: 19
Zelo sem vesel, da se vas je veliko ponudilo za vrtnarje!
Portorož je lep, lahko pa je še lepši, nadgradnjo pa lahko naredijo le njegovi prebivalci. v petek, 17.5.2013 ob 16.00 vas vse vabim v sejno sobo KS Portorož, kjer bomo poskušali sestaviti "bojni plan" in tudi "ustanoviti" društvo ljubiteljev vrtnice Portorož.

Portorož ima fantastično ime, idealno podnebje, vrtnico z lastnim imenom, pridne in iznajdljive prebivalce in prav je da se nekako vključimo v soustvarjanje kraja po meri prebivalcev.

Pridi in s seboj pripelji še prijatelje, več kot nas bo, več idej bo in večja bo akcija.
lolita |  08 .05. 2013 ob  23: 48
ma jas sem v Portorožu rastla od prav malega. Pa se zelo spomnim parkov, ki so bili ne samo neurejeni v preteklosti, temveč zastrašujoči s velikimi neobrezanimi grmovnicami in neobdelanim podrastjem. V parku se je v moji mladosti gibal marsikdo..... Že nekaj let , pa temu ni več tako. Mislim, da bi bil sprehod po svetu z odprtimi očmi zelo dobrodošel vsem nam, ki živimo v tem urejenem, toda asocialnem kraju, ki samo kritizira.
Pizza |  08 .05. 2013 ob  23: 03
Ma tisti park nevem če je od Mišiča, če bi bilo tako bi sigurno Mojmir to napisal.
Je pa res, da je poleg parka od Kempinskega edini park z ribnikom-bazenom, ampak vedno je bil prazen in park je bil vedno zanemarjen, vsaj od kadar sem jaz bil mali. Velika škoda je da vse to propada in vse hodi v napačno smer. Kaj pa najlepša zelenica pri tennis igriščih, ki je prekrita z baloniparkom in cigodromom, pasji agility je bil tudi neka zanimivost, vedno so se ljudje vstavljali in gledali. Ker to ni bilo profitabilno, je zdaj to kar je in agility na otoku v marini. Moderna mesta in arhitektura silita k zelenim površinam, Portorož jih prekriva.
Jaz bi rad prispeval s sadikami oz. za njihov nakup! Kdaj in kje?
1