ŠKODA V KMETIJSTVU ZARADI NIZKIH TEMPERATUR: Na Primorskem so jo dodatno povzročile še padavine in burja

Slovenija

Nizke temperature, ki so v minulih dneh zajele precejšen del države, so ponekod povzročile slano. Po prvih ocenah Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so prizadeti predvsem sadjarji na območju Savinjske doline, Gorenjske in Primorske, a se bo šele v prihodnjih dneh in tednih pokazalo, v kolikšni meri.

"Posledice nizkih temperatur so precejšnje na območju Savinjske doline. Tu je bila v torkovih jutranjih urah dosežena kritična temperatura na vseh sadjarskih lokacijah," so pojasnili na KGZS. Temperature so se namreč gibale od -4 do 0 stopinj C, blizu tal so bile še nižje.

Najbolj so nizke temperature prizadele plodove sadnih dreves, predvsem jablan. Plodiči imajo namreč v povprečju premer med sedem in osem milimetrov, a so od lokacije do lokacije zelo različni, prav tako je velikost plodičev odvisna tudi od sorte jablan. Poleg jablanovih nasadov so prizadete tudi ostale sadne vrste v gostih nasadih in travniških nasadih. "Vsekakor bo prišlo do izpada pridelka in tudi do deformacije plodov, ki bodo ostali in bodo neprimerni za prodajo ali dolgo skladiščenje," so poudarili.

Vremenske razmere so pustile posledice tudi na Primorskem

Vremenske razmere so pustile posledice tudi na Primorskem, kjer so se temperature pod ledišče spustile v dolinskih legah na Tolminskem, Idrijskem, Postojnskem, Ilirsko Bistriškem, v Vremski dolini ter v Vipavski dolini na najnižjih točkah osrednje Vipavske doline (Potoče).

"Sadjarske in vinogradniške lege so večinoma na višjih legah in je bila nevarnost pozebe manjša, o morebitnih lokalnih škodah še nimamo vseh podatkov, za zdaj je znana samo škoda na izpostavljenih legah Vremske doline in v Brkinih, kjer glede na lokacije sadovnjakov jablan in sliv ocenjujemo, da je prizadetih okrog 20 hektarjev. Kolikšna je škoda, se bo dalo oceniti v naslednjih dneh," so pojasnili na KGZS.

Nedavna burja lomila veje in mladike

Pozeba je, kot so sporočili iz podjetja Vina Kobal, prizadela Štanjel, Hruševico in Kobjeglavo, kjer je zaradi tega prizadet del vinogradov, in sicer v razponu med 50 in 90 odstotkov. Na Tolminskem, Idrijskem in Postojnskem po pojasnilih zbornice večina kultur še ni vzkalila, zato škod na njivskih površinah, razen morda na vrtovih, ni. V Vipavski dolini pa so rastline že vzkalile (krompir) in se bo morebitna škoda pokazala v naslednjih dneh, enako je v Ilirski Bistrici.

V Vipavski dolini in na območju Kopra so sicer več škode kot nizke temperature povzročile padavine in nedavna burja, ki je lomila veje in mladike v sadovnjakih in vinogradih, poškodovane vznikle rastline krompirja in zelenjadnic. Škodo sicer še ocenjujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  08 .05. 2019 ob  14: 30
-1
Primorska kateri del, nad črnim kalom ? Ker tukaj na obali ni bilo take sile...