SINOČI ŠE DRUGI BRUTALEN UMOR IN SAMOMOR ZARADI LJUBOSUMJA: Ženske v BiH in na Hrvaškem so na ulicah (FOTO)

Kronika

Pred dnevi smo poročali o grozljivem zločinu, ko je moški v Gradačcu ustrelil svojo partnerko in umor v živo predvajal na družbenem omrežju Instagram. Ko so ga policisti obkolili, je sodil še sebi. Sinoči se je zgodila nova tragedija, tokrat v mestu Živinice v Tuzlanskem kantonu, kjer je moški najprej ustrelil partnerko, nato pa sodil še sebi. 

Policisti so obvestilo o streljanju v hiši v naselju Podgajevi prejeli ob 21.10, ob prihodu na kraj pa so našli ustreljena žensko in moškega, ki nista več kazala znakov življenja.  

Po informacijah portala Avaz naj bi par živel v zunajzakonski skupnosti, motiv za to grozovito dejanje pa naj bi bilo po prvih podatkih ljubosumje. V preiskavi so ugotovili, da se je ženska pred tem vrnila iz Nemčije, kjer je bila na poroki svoje hčerke. Po prihodu domov je med zakoncema prišlo do prepira, nato pa je moški s puško najprej ustrelil ženo, zatem pa naredil samomor. Policisti so še potrdili, da para zaradi nasilja v družini v preteklosti niso obravnavali.

Na Hrvaškem in v Bosni danes protesti proti nasilju nad ženskami

V najmanj 30 mestih v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem bodo danes potekali protesti v spomin na žrtev umora v Gradačcu ter v znak podpore ženskam, ki zahtevajo učinkovitejšo zaščito pred nasiljem. Iz Ženske mreže Hrvaške so ob tem opozorili, da se z nasiljem nad ženskami neustrezno spopada tudi hrvaška vlada.

V današnji akciji pod sloganom 'Varnost žensk je odgovornost države' bo po zadnjih informacijah sodelovalo 19 hrvaških mest, njihovo število pa se nenehno povečuje. V BiH se bodo pod sloganom 'Če se ustavijo ženske, se ustavi vse' zbrale protestnice v 11 krajih po celotni državi.

Objavil/a Nisam tražila dne Ponedeljek, 21. avgust 2023

"S to akcijo bodo ženske počastile spomin na brutalno umorjeno Nizamo Hećimović. Njen umor je ponovno pokazal na nedelovanje sistema zaščite žensk pred nasiljem. Izražamo našo solidarnost z ženskami v BiH, ki tako kot mi iščejo učinkovitejšo zaščito pred nasiljem," so na družbenem omrežju Facebook ob tej priložnosti sporočili iz Ženske mreže Hrvaške, ki združuje več deset hrvaških združenj in iniciativ za pravice žensk.

Ženske organizacije in iniciative v obeh državah so pozvale vse ženske, naj se danes ob 16. uri za 15 minut ustavijo in izkažejo solidarnost z ženskami v BiH in vsemi drugimi ženskami, ki so žrtve nasilja.

Nizamo Hećimović je nekdanji partner ta mesec umoril v neposredni bližini devetmesečnega otroka in zločin v živo prenašal na družbenem omrežju. Nato je ubil še dva človeka in ranil tri ljudi. Na koncu si je sodil sam.

Umorjena Nizama Hečimović. Foto: Facebook

Iz Ženske mreže Hrvaške so opozorili, da se število ubojev žensk na Hrvaškem povečuje. Za to je po njihovi oceni krivo pomanjkanje strateškega pristopa ter učinkovitih in sistemskih ukrepov za preprečevanje nasilja.

Izpostavili so, da bo 1. oktobra minilo pet let od uveljavitve istanbulske konvencije, prve mednarodne pogodbe, ki določa pravno zavezujoče norme za preprečevanje nasilja nad ženskami.

Ubijena, jer je nasilje prijavila❗️ Prijavila, jer je mislila da će sistem zaštititi❗️ Institucije su dužne da štite žrtve❗️ #stopfemicide

Objavil/a Fondacija Udružene žene dne Petek, 11. avgust 2023

Hrvaška istanbulske konvencije po njihovi oceni še vedno ne izvaja dosledno, zato od vlade zahtevajo, da oblikuje delovno skupino, ki bo pripravila zakonske rešitve za reguliranje femicida. Obenem zahtevajo sprejetje zakona, ki bo vse oblike nasilja nad ženskami sankcioniral kot kaznivo dejanje.

Protestna šetnja protiv svih oblika nasilja nad ženama i muškarcima, Visoko, 16.08.2023. Tražimo da se femicid definiše...

Objavil/a Elmedina Hodžić dne Sreda, 16. avgust 2023

BiH je istanbulsko konvencijo ratificirala že leta 2013, ni pa bila ta doslej še v celoti vključena v zakonodajo države. Za enovit sistem preprečevanja nasilja in zaščite žrtev je sicer odgovorna agencija za enakost spolov BiH, a država trpi zaradi posledic delitev sodnih pristojnosti po entitetah, kar ima za posledico različne prakse in neenakost pri uveljavljanju pravice do zaščite in dostopnosti pomoči.

Glede na poročilo omenjene agencije je v BiH žrtev družinskega nasilja vsaka četrta ženska. Na Hrvaškem je bilo v minulem letu sicer ubitih 13 žensk, v BiH pa osem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  21 .08. 2023 ob  20: 34
Kaj pa nasilje zensk nad moskimi? Pa ne mislim na fizicno nasilje.