SE OBETAJO SPREMEMBE PRIPOROČIL ZA CEPLJENJE? Strokovna skupina razmišlja v tej smeri

Slovenija

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je v petek napovedala možnost spremembe priporočil za cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom. Strokovna skupina o tem sicer še ni zaključila razprave.

Kot je spomnila Beovićeva, je Evropska agencija za zdravila (Ema) odločitev o cepljenju s poživitvenim odmerkom prepustila posameznim državam, je pa odobrila dodatni odmerek za osebe, pri katerih pričakujejo nezadosten imunski odgovor po cepljenju z osnovnimi odmerki. V Sloveniji poživitveni odmerek posebej priporočajo starejšim od 65 let, osebam s kroničnimi boleznimi, zaradi katerih so posebej ranljivi, in stanovalcem domov za starejše.

Hkrati pa je cepljenje s poživitvenim odmerkom brez posebnega priporočila omogočeno tudi vsem, ki so se polno cepili najmanj pred šestimi meseci. "Možno je, da bomo to priporočilo bolj izrecno razširili še na druge skupine prebivalcev," je napovedala Beovićeva.

Dodala je še, da so bili v teh dneh objavljeni podatki raziskave podjetja Pfizer, ki kaže na več kot 95-odstotno učinkovitost poživitvenega odmerka za preprečevanje okužbe. S cepljenjem preprečujejo težji poteki bolezni in smrti, je opomnila.

"Seveda se marsikdo okuži, ker slabše preprečujejo okužbo z delta različico novega koronavirusa, kar pomeni, da se okužbe širijo naprej. Zato bodo verjetno v prihodnjih dneh širše pristopili k spodbujanju poživitvenega odmerka," je napovedala.

Posvetovalna skupina se sicer še mora sestati in sprejeti dokončno odločitev, je dejala.

Izpostavila je še nekaj praks iz drugih držav. Glede na to, da vektorska cepiva slabše ščitijo pred različico delta, v Avstriji poživitveni odmerek priporočajo posebej za osebe, cepljene z vektorskimi cepili. V Franciji pa cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočajo že štiri tedne po cepljenju z Janssnom.

Na petkovi novinarski konferenci NIJZ je še poudarila, da je prišlo do nesporazuma glede upoštevanja stroke pri sprejemanju ukrepov. Pojasnila je, da stroka ni bila izrecno vprašana o začetku veljavnosti pogoja PCT po cepljenju, saj ni šlo za strokovno vprašanje, ampak administrativni ukrep. Ocenila je tudi, da je bilo cepivo Janssen zaradi cepljenja samo z enim odmerkom za nekatere privlačnejši.

Sicer pa meni, da ministru za zdravje Janezu Poklukarju ni treba prevzeti objektivne odgovornosti za smrt mlade bolnice po cepljenju z Janssnom. Kot je dejala, je šlo za ukrep, kdaj je kdo dobil potrdilo, in ne, kdaj se vzpostavi zaščita.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  24 .10. 2021 ob  12: 10
dražja elektrika, plin, gorivo, dražja hrana - nujno bomo potrebovali preživetveni odmerek
Lili |  23 .10. 2021 ob  18: 35
AHA! Pfizer sam sebe promovira? Ma kaj smo padli na čelo? Kako lahko ima narejene raziskave, če so komaj začeli s 3.cepljenjem? Kako lahko tako LAŽEJO, če sploh t.i. cepivo (ki to ni, temveč je to genski matarijal) je še in še bo do leta 22-23 v PRVI fazi raziskave? Ma kaj je to? In ti plačani klovni, ki nas vodijo, ti bodo tudi enkrat odgovarjali za ves ta genski inženiring ki ga izvajajo! Klovni!
magik |  23 .10. 2021 ob  14: 01
Itak...kaj narediti, ko se cepivom izteka rok uporabe?
Jeeeee,....dobro , da so se domislili poživitvene odmerke , hahaha
Ištrijan |  23 .10. 2021 ob  13: 35
Ma kaksna sprememba priporocil?! Dogaja se tocno to, kar smo opozarjali ze od vsega zacetka - kuhanje zabe v vodi. Najprej ostarele, nato tiste kriticne, potem tiste v domovih,.......in potem cisto vse ostale!!

Skratka, nic novega pod soncem. Je to zgolj se ena teorija zarote, ki se uresnicuje?