SD V ZADEVI EPK V BRAN MEIRI HOT: "Ne gre samo za neokusno prakso političnih oportunistov, temveč izjemno škodljivo ravnanje"

Piran

Kandidatura štirih obalnih občin za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, katere nosilka je Občina Piran, v zadnjih dneh dviguje veliko prahu. Vse se je začelo, ko je bila zaradi nje in z njo povezane strategije Kultura.PIKA prekinjena 17. redna seja piranskega občinskega sveta, sledili so javno pismo direktorjev obalnih kulturnih zavodov in zgroženost koprskega župana Aleša Bržana, zdaj pa so se odzvali še Socialni demokrati.

Dejan Prešiček

V izjavi za javnost je predsednik strokovnega Sveta SD za kulturo in nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček odgovoril na "številčne neresnične in zavajajoče informacije v javnosti, ki se zadnje dni pojavljajo v zvezi s podporo Socialnih demokratov projektu EPK 2025, med drugim tudi poslanke SD in občinske svetnice Občine Piran Meire Hot". Kot je zapisal, Socialni demokrati soglasno podpirajo projekt EPK 2025, hkrati pa odločno zanikajo vse "zavajajoče" informacije, ki so nastale "zaradi zakulisnih iger posamičnih interesov glede projekta, ko se želi krivdo za neuspelo, pomanjkljivo in rokohitrsko pripravo posamičnih lokalnih skupnosti k projektu po krivici naprtiti tudi članicam in članom SD, med drugim Meiri Hot".

Poudaril je, da je celotna svetniška skupina SD iz Pirana, v kateri je tudi Hotova, na zadnji občinski seji kandidaturi za EPK soglasno prižgala zeleno luč. "Ob tem pa se žal pojavljajo zavajajoče informacije glede zavrnitve druge kandidaturne knjige k EPK 2025 in regijske kulturne strategije, ki sta resda povezani z EPK 2025, vendar ne na način, da bi njuna zavrnitev ali potrditev lahko imela ključno vlogo pri realizaciji projekta. Še posebej ne takrat, ko priprava strategije zaobide strokovno javnost, kar se je zgodilo na Obali," je zapisal Prešiček in spomnil, da je ostro kritiko na strategijo Kultura.PIKA izreklo tudi osem direktorjev osrednjih kulturnih obalnih zavodov.

Meira Hot

"Strategijo vidim kot strokovni in strateški dokument, ki lahko projekt EPK podpre v uresničevanju njegovega polnega kulturniškega potenciala, vendar ne v primeru, da je strategija rokohitrski pamflet posamičnih interesov, brez vizije in načina za njeno uresničevanje," je dodal in nadaljeval:

"Zavajanje, da je Meira Hot regijsko kulturno strategijo zavrnila zaradi njene domnevne nepodpore Pirana za EPK 2025 in poskusi razkola med posamičnimi mesti, ki kandidirajo za EPK 2025, med drugim Nove Gorice in Pirana, niso samo neokusna praksa političnih oportunistov, temveč izjemno škodljivo ravnanje, ki ima lahko za slovensko kulturno prihodnost in EPK 2025 izjemno škodljive posledice."

Projektna skupina EPK in obalni župani

Socialni demokrati ne pristajajo na to, da se odgovornost za neuspelo in premalo ambiciozno politiko akterjev, ki imajo pri teh kandidaturah v rokah 'škarje in platno', pripisuje njihovim članom, predvsem Hotovi. Ob tem se je predsednik strokovnega Sveta SD zahvalil primorski poslanki za njen "velik doprinos pri kandidaturi Pirana za EPK 2025".

"Med drugim sem kot minister za kulturo ob pričetku mojega mandata na njeno povabilo obiskal Občino Piran in prav na tem sestanku so vzklili prvi razmisleki o kandidaturi Pirana za EPK 2025," je še dodal in pismo zaključil z mislijo, da ti očitki SD-jevce ne bodo odvrnili od "našega skupnega uresničevanja vseh temeljnih ciljev EPK 2025, med drugim medsebojnega razumevanja in spoštovanja raznolikosti, žal pa so na tem izpitu ponovno pogrnili tisti, ki se danes razglašajo za največje ambasadorje EPK 2025".

Že včeraj so se na dogajanje okrog EPK odzvali tudi v projektni skupini, ki je pripravila kandidaturo, svoj pogled pa sta v skupni izjavi predstavila tudi poslanca SD Meira Hot in Matjaž Nemec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  27 .11. 2020 ob  14: 21
Odstopi Meira, ker te ne potrebujemo!
Brancin iz Izola |  27 .11. 2020 ob  13: 18
Zanimivo, da so SD v Kopru in Izoli podprli vse. Samo v Piranu ne. Verjetno ni to naključno. Po moje želi Meira županski stolček. In ji pri tem pomaga GZOP, ki je še par tednov nazaj zagotavljal, da je SD njihov največji sovražnik. Očitno res v politiki morala ne pomeni nič
SudoMaGodo |  27 .11. 2020 ob  12: 43
Kultura PIKA, kjer je akronim PIKA sestavljen iz začetnic imen štirih istrskih mest. Tri mesta imajo enako inicialo tako v slovenščini kot v italijanščini: Piran-Pirano, Izola, Ankaran-Ancarano. Koper je v slovenščini Koper, v italijanščini pa Capodistria. Torej, če bi želeli biti dosledno dvojezični bi ime projekta morali spremeniti v Kultura PICKA.
SonjaK |  26 .11. 2020 ob  22: 13
28
Stranka SD se bolj kakor Evropski prestolnici kulture nadeja ponovni izvolitvi na naslednjih volitvah, tako bo Piran spet zablestel kot Evropska prestolnica KORUPCIJE
Tiramola  |  26 .11. 2020 ob  15: 59
20
Presicek je vrgel oko na gospodicno.
Pogled na rdeco obleko ga je zmedel.
Lp
Gabrijel |  26 .11. 2020 ob  15: 49
29
PR latovščina žal ne pomaga več. Zgodba je zapacana z barvo rdečih oportunistov. Gospa bo šla v anale istrske kulture kot GROBAR.