PIRANSKA OBČINSKA SEJA TOKRAT V UMIRJENIH TONIH: Sprejeli predlog o interventnih ukrepih za pomoč prebivalcem in potrdil kandidaturo za EPK

Piran

Piranski občinski svet je na današnji izredni seji soglasno potrdil kandidaturo Pirana za evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. Ni pa sprejel sklepa o istrski kulturni strategiji Kultura PIKA, saj je zanj glasovalo 12 svetnikov, 12 pa jih je bilo proti.

Današnjo izredno sejo so sklicali zaradi lovljenja rokov za oddajo kandidature Pirana za evropsko prestolnico kulture 2025 po seji občinskega sveta prejšnji četrtek. Svetniki so tedaj večinsko glasovali za umik točke o kulturni strategiji, župan Đenio Zadković pa je posledično umaknil točko o potrditvi same kandidature. Ob splošnem soglasju k sami kandidaturi za EPK je največ dvomov svetnikov zbudila skupna kulturna strategija štirih istrskih občin Kultura PIKA za obdobje 2020-2030.

Že pred današnjo sejo so svetniki Gibanja za občino Piran, SD, Levice in samostojni svetnik Savo Radić v skupni izjavi opozorili na domnevne pritiske na posamezne svetnike, ki so si drznili podvomiti o povezanosti kulturne strategije in kandidature za EPK. Prav tako so izpostavili, da vodilni projekta EPK v enem letu niso odgovorili na njihova vprašanja niti niso sklicali sestankov s svetniki ter nenazadnje, da kulturna strategija predstavlja tudi finančni zalogaj, ki zlasti v sedanjih razmerah terja bolj obširno in resno razpravo.

Na to, da je bila strategija pripravljena mimo vseh relevantnih deležnikov, so sicer v javnem pismu piranskim in koprskim občinskim svetnikom opozorili direktorji vidnejših obalnih kulturnih ustanov. Tako kandidaturo za EPK kot kulturno strategijo so pred tem že sprejeli v Izoli in Ankaranu, danes pa je bila še na dnevnem redu seje koprskega občinskega sveta.

Ankaranska podžupanja Barbara Švagelj, ki je sodelovala pri pripravi strategije, je glede izraženih dvomov svetnikov poudarila, da gre za strateški dokument, ki neposredno ne povzroča posledic za proračun niti se v njem ne skriva ustanovitev novega javnega zavoda, za kar bi bilo treba sprejeti poseben odlok na ravni vseh štirih občin. Je pa po njenih besedah strategija dokument, ki je podlaga in zahteva pri podaji kandidature za EPK. Kot je priznala Švagljeva, je bil element javne razprave "izrazito podhranjen", to pa je pripisala dejstvu, da se je zaradi lovljenja rokov mudilo in bo še dovolj časa za pripravo podrobnejše javne razprave in dopolnitev same strategije.

Še pred glasovanjem je Švagljeva pojasnila, da bo kandidatura za EPK sicer vložena in da je to formalno mogoče tudi brez sprejema kulturne strategije, vendar so možnosti za uspeh kandidature s tem bistveno manjše.

Na predlog svetnikov Gibanja za občino Piran, SD, Levice in samostojnega svetnika Sava Radića so na dnevni red današnje seje naknadno uvrstili in nato tudi soglasno sprejeli predlog o interventnih ukrepih za pomoč prebivalcem zaradi epidemije covida-19. Kot je pojasnila Meira Hot (SD), bi s prerazporeditvijo proračunskih sredstev zagotovili 200.000 evrov pomoči podjetnikom in 300.000 evrov pomoči občanom. Natančneje bi se namenilo po 500 evrov enkratne pomoči za posameznika oz. 800 evrov za posameznika, ki preživlja mladoletno osebo. Podrobnejši pravilnik, na podlagi katerega bodo razdelili omenjena sredstva, naj bi občinski svet sprejemal v prihodnjih tednih.

Hotova je bila ob tem kritična do zdaj sprejetih ukrepov pomoči na ravni občine, ki po njenem mnenju niso v zadostni meri naslovili škode, nastale občanom. Župan Zadković je sicer navedel, da je občina v zadnjem obdobju ranljivim skupinam že zagotovila tople obroke, zdravstveno opremo in več kot 60 računalnikov za učence za šolanje na daljavo. Poleg tega v občini še vedno izvajajo storitev brezplačnih prevozov za starejše, podjetnike pa so oprostili plačila najemnin za nepremičnine v občinski lasti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  24 .11. 2020 ob  09: 16
In kdo bo dobil 500 ali 800 evrov?
Kar poznam veliko kosovarov. Hotova že ve kaj dela. To so njihovi volilci.
Nič pa starejši občani.
Vsak pozna nekoga, ki je nemočen. Ponudimo pomoč mi sami.
Politiki iščejo samo volilce s takimi akcijami. Lp
Gabrijel |  23 .11. 2020 ob  21: 49
Meira Hot, Marko Jurišević, Denis Fakin, Mojca Švonja in ostala GZOP kompanija, najlepša hvala ker nam kradete sanje in upanje na lepši jutri. Z razlogom boste ostali v kulturnih anali grobarji EPK.