ŠAREC ZA EVROPSKEGA KOMISARJA PREDLAGA JANEZA LENARČIČA: "To je v tem trenutku tisto, kar potrebujemo"

Slovenija

Premier Marjan Šarec za kandidata za evropskega komisarja predlaga vodjo stalnega predstavništva pri EU Janeza Lenarčiča. Kot je premier dejal v današnji izjavi za javnost, je kandidat izkušen in strokoven. Šarec je s predlogom že seznanil koalicijske partnerje, vlada pa bo predlog obravnavala na četrtkovi seji.


Janez Lenarčič

"Je izkušen, pozna delovanje EU, že dolgo dela v diplomaciji. To je v tem trenutku tisto, kar potrebujemo," je dejal Šarec. Pojasnil je, da je dolgo tehtal različne predloge in na koncu prišel do odločitve, da Slovenija glede na sestavo vlade potrebuje nevtralnega kandidata. LMŠ in SD sta namreč dosegli po dva poslanska mandata v Evropskem parlamentu, zato se Šarcu ne bi zdelo pravično, da bi bil kandidat iz katere od teh dveh strank.

V Sloveniji smo marsikatero priložnost zamudili in prav je, da damo priložnost nekomu, ki pozna delovanje EU, je še dejal premier. Verjame, da bodo tudi koalicijski partnerji videli nacionalni interes Slovenije in pomen enotnosti. "Če gledam interese Slovenije in pričakovanja ljudi tam zunaj, sem prepričan, da je to prava odločitev," je dejal.

Marjan Šarec

Nova predsednica Evropske komisije Usula von der Leyen je izrazila željo, da bi ji države poslale po dva kandidata, moškega in žensko, a po Šarčevem mnenju večina držav tega ne bo storila, saj bi bil v tem primeru eden od kandidatov praktično izgubljen. "Vemo, kaj se dogaja s kandidati, ki niso izbrani," je dejal. Vlada bo kandidata potrjevala na četrtkovi seji, je napovedal Šarec, ki je s predlogom danes že seznanil koalicijske partnerje.

Na vprašanje, kateri resor bi si želela Slovenija, je Šarec odgovoril, da si bo prizadevala dobiti čim bolj primeren resor, ena od opcij je tudi širitev. Premier je sicer o tem že govoril s von der Leynovo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija