SAMOZAPOSLENI, POZOR! Na voljo je izjava za pomoč, prva izplačila še v tem mesecu

Slovenija

Samozaposleni, ki jim bo država v trenutnih razmerah epidemije novega koronavirusa priskočila na pomoč z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka, lahko pri Finančni upravi RS (Furs) že vložijo ustrezno izjavo. Prva izplačila pomoči je pričakovati 25. aprila.

Za pomoč lahko zaprosijo tisti, ki so v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem. Če bodo njihovi prihodki v letošnjem prvem polletju za več kot petino večji kot pred letom dni in v letošnjem drugem polletju za več kot petino večji kot v enakem obdobju lani, bodo morali pomoč vrniti.

Tisti, ki izpolnjujejo pogoje, bodo za mesec marec prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Enaka pomoč je predvidena za kmete in verske uslužbence.

Da pa bodo pomoč lahko koristili, morajo prek Fursovega informacijskega sistema predložiti izjavo, s katero izjavljajo, da zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Izjava je že pripravljena, oddati pa jo je mogoče zgolj prek sistema eDavki, bodisi preko računalnika ali mobilne aplikacije. To je treba storiti najpozneje do 31. maja.

Mesečni temeljni dohodek bo izplačevala finančna uprava, in sicer je prvo izplačilo - za tiste, ki bodo izjavo vložili do 18. aprila - predvideno 25. aprila. Pogoj je, da je upravičenec dejavnost opravljal najmanj od 13. marca do uveljavitve zakona, ter da ni davčni dolžnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .04. 2020 ob  09: 32
večina s.p. v tej državi je prisiljenih, kulturniki, mladi, prekarci....oblast s.p. jemlje kot neke izobčence, ki kao so vsi bogataši....in zato bodo "pomoč" takoj vrnili. vladajoča elita se že 30 let lepi na državne jasli, v državne službe zaposluje svoje otroke, prijatelje , ljubice in žene ….. namesto za jumbo plakate bi denar lahko namenila za vse tiste, ki ne smejo delati in ne smejo dostojno živeti!!!!!