SAM DIREKTOR MODERNE DVOMI V UČINKOVITOST CEPIV: Za boj proti omikronu že izdelujejo novo

Svet

Obstoječa cepiva proti covidu-19 bodo imela najverjetneje težave z novo koronavirusno različico omikron in trajalo bo nekaj mesecev, da se bo razvilo učinkovito cepivo, je danes v intervjuju za časnik Financial Times dejal izvršni direktor farmacevtskega velikana Moderna Stephane Bancel.

Bancel je za časnik ocenil, da bodo o učinkovitosti trenutnih cepiv dobili več informacij v roku dveh tednov, vendar znanstveniki niso optimistični. "Vsi znanstveniki, s katerimi sem govoril (...), so mnenja, da to ne bo nič dobrega," je povedal v pogovoru.

Izvršni direktor je pojasnil, da so znanstveniki zaskrbljeni, saj je 32 od 50 mutacij, ki so prisotne na omikronu, na beljakovini bodice S, ki je del virusa, ki ga uporabljajo cepiva za okrepitev imunskega sistema proti covidu-19. To bi lahko pomenilo občuten upad učinkovitosti trenutnih cepiv, je dodal.

Pri Moderni tako že delajo na različici cepiva, ki bo učinkovito proti omikronu. Podobno so se prilagajanja lotili tudi pri Pfizerju in BioNTechu.

Bancel je dejal, da bi lahko Moderna dobavila od dve do tri milijarde odmerkov cepiva v letu 2022, vendar bi bilo nevarno vso produkcijo usmeriti v cepivo, ki bo učinkovito le proti omikronu, saj so še vedno prisotne tudi druge različice koronavirusa.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek opozorila, da različica omikron, predstavlja zelo visoko globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami. V organizaciji so sicer opozorili, da je še vedno nejasno, kako nalezljiva in nevarna je nova različica.

Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Izraelu, Hongkongu, Kanadi, Avstriji, Italiji, Belgiji in Nemčiji. Nazadnje so o prvem potrjenem primeru danes poročali tudi iz Japonske. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .11. 2021 ob  13: 37
Cepivo proti izmisljenemu omikronu imajo pripravljeno ze dolgo casa. Obstajajo dokazi za to. Torej do sedaj si se cepil dvakrat za covid in en booster. In kolkokrat se proti omikronu? Kdaj bos spoznal da te nategujejo in zastrupljajo? Vseved?
vseved |  30 .11. 2021 ob  11: 24
Seveda dvomi in dvomil bo toliko časa, da bo dal na trg novo cepivo ki pa bo učinkovito !