S PSOM NA PIRANSKI AVTOBUS: A ne pod vsakim pogojem!

Piran

Od 26. avgusta dalje so na piranskih avtobusih dobrodošli tudi psi in ostale manjše živali. To velja tako za brezplačne avtobuse kot za dostavna vozila. Odgovornost za varnost drugih potnikov je v rokah lastnika živali. Pod določenimi pogoji je mogoče psa peljati tudi z medkrajevnim avtobusnim prevozom.

"Lastnik mora poskrbeti, da žival ne onesnažuje vozila, prav tako ni dovoljeno prosto gibanje živali v vozilu," pojasnjujejo pri Okolju Piran. Lastnik mora poskrbeti, da ima večji pes nagobčnik. Strupenim in nevarnim živalim vstop na avtobus ni dovoljen, prav tako lahko voznik zavrne prevoz umazanega in mokrega psa.

Pod kakšnimi pogoji sprejmejo psa na avtobus, smo vprašali tudi avtobusnega prevoznika Arriva Slovenija, kjer pravijo, da smejo na avtobus policijski psi in psi gorske reševalne službe v spremstvu vodnika, psi vodniki za slepe, kot ročna prtljaga pa je dovoljeno imeti na avtobusu psa, seveda v primernem boksu za prevoz. Vso odgovornost za psa nosi njegov lastnik, ki mora paziti, da žival ne ovira drugih potnikov in ne onesnažuje vozila.

Psi morajo biti na povodcu, nositi morajo nagobčnik, prav tako morajo imeti dokazilo o veljavnem veterinarskem cepljenju za tekoče leto. Ne smejo biti umazani, niti mokri. Če je avtobus prezaseden, se psi ne morejo peljati, še pravijo v Arrivi Slovenija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  30 .08. 2019 ob  09: 41
-2
ortodont, ne pretiravaj in govori traparije, po tvoje pes spada samo na kakšno njivo, kjer bo čuval dva radiča, v naselju med ljudmi pa nima kaj delat,....tako razmišljanje je obstajalo sto let nazaj, danes je pes prisoten v vedno več družinah in ga je zato potrebno drugače obravnavati, vsekakor pa je vse odvisno od lastnika, ne moremo posploševati, da vsi psi samo serjejo in lulajo okrog , ker potem lahko to rečemo tudi za ljudi, včasih so res kakšni problemi , ampak z lastniki, glede psov na avtobusu pa ni problema, če se držimo pravil in navodil, tako da ne delajmo panike še preden bo kdo sploh stopil s psom na avtobus
 |  29 .08. 2019 ob  13: 23
Ortodont, pes je vzgojen toliko, kot je vzgojen njegov lastnik. In psi še zdaleč nimajo večjih pravic kot ljudje. Glede tega, da psi ne spadajo v strnjena naselja je pa isto, kot da medved ne spada v gozd. Imam psa, lepo vzgojenega, redno pospravljam za njim kar pridela. Glede tega, kam je psom dovoljeno pa smo v Sloveniji daleč, daleč za ostalo Evropo oz. Svetom. Jaz vedno pravim, da marsikateremu človeku kam ne bi pustila. Dejstvo je, da nas je vse več, ki imamo pse in to se še dolgo ne bo spremenilo.
ortodont |  29 .08. 2019 ob  11: 35
V Piranu imajo psi očitno večje pravice kot ljudje.Že to,da se leta in leta tolerira posrane in poscane Piranske ulice,veliko pove.Kot ste že pisali,v lanskem letu ni bila iz strani redarjev izdana niti ena globa zaradi pasjih prekrškov.Zakaj?Trend je tak,da ima vsak drugi prebivalec v Piranu po 2 kužka,ko se pridružijo še vikendaši in turisti postane Piran pravi pasji raj.Veliko jih ni na povodcih.Lajajo ob vseh možnih urah.Psi ne spadajo v strnjena naselja in pika.Občina bi si morala omisliti takso na pse in ta denar nameniti večjemu povdarku čiščenja ulic,parkov,katera so postala pasja stranišča in morda ponovno zaposliti pasjega redarja.Kar pa se tiče,da bodo psi dobrodošli tudi na javnih prevozih...v letošnji sezoni je prišlo do nekaj nesporazumov,ko je voznik opozoril turiste,da psi ne smejo na avtobus in dobili v zameno žaljivke.Velikokrat so se vtihotapil,ker voznik ni opazil,da imajo psa.Verjetno je Okolje dobilo nekaj pritožb glede tega in seveda,ker se moramo vsem podrejati odobril pritožbe.Ne razumem kako bo lahko voznih v takih gnečah,kjer smo stisnjeni kot sardine,kjer niti klime ne delujejo preverjal če je pes moker,smrdeč,nevaren,cepljen,dovolj velk za nagobčnih....
In navsezadnje,če bo prišlo do kakšnega incidenta,kdo bo odgovarjal...voznik?