ROGLIČ NAVKLJUB TEŽAVAM OSTAJA V RDEČI MAJICI: Pogačarja zrinili s tretjega mesta

Svet

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je v vetrovni 17. etapi med Aranda de Duero in Guadalajaro ohranil rdečo majico vodilnega na dirki po Španiji. Po 219,6 kilometrih dirkanja na vso moč je iz bega do drugega mesta v skupnem seštevku prišel Kolumbijec Nairo Quintana, ki je na četrto mesto potisnil Tadeja Pogačarja.

Prva etapa po drugem prostem dnevu na letošnji Vuelti je bila na papirju namenjena sprinterjem, a so ti hitro uvideli, da bodo daleč od cilja ostali praznih rok. Kmalu po startu so je v begu znašla večja skupina, ki je ob razgibani trasi in pomoči vetra hitro prišla do velike prednosti. V begu je bil tudi Quintana, ki je bil po 16 dneh dirkanja šesti.

Ko se je Quintana začel bližati virtualnemu zmagovalnemu odru, je Roglič zaukazal svojim moštvenim kolegom, da na vso moč poganjajo pedala in zmanjšajo razliko. Na pomoč so mu priskočili iz UAE Emirates Tadeja Pogačarja, ki je branil tretje mesto. A sta Slovenca kmalu ostala sama, na čelo pa je prišla Astana, ki je morala braniti četrto mesto Miguela Angela Lopeza.

A so ubežniki še naprej poganjali na vso moč in v zadnjih desetih kilometrih spet povečali prednost na več kot pet minut, Quintana pa je bil virtualno že drugi.

Etapa je bila po podatkih prirediteljev dirke druga najhitrejša v njeni zgodovini, povprečna hitrost je po 219,6 kilometra znašala 50,6 kilometra na uro. Kolesarji so bili hitrejši le leta 2001, ko je bila povprečna hitrost po 179,2 kilometra 55,176 kilometra na uro.

Dobra dva kilometra pred ciljno črto je iz ubežne skupine prvi udaril Čeh Zdenek Štybar. Njegovo moštvo Deceuninck-Quickstep je bil v njej daleč najbolj zastopan, zato je prepustil lov na Štybarja drugim.

Čeha so ujeli, nato je z dolgim sprintom poskusil Irec Sam Bennett, iz njegovega zavetrja pa Belgijec Philippe Gilbert. Ta je slavil drugo zmago na letošnji španski pentlji in potrdil odlično pripravljenost pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Yorkshiru, ki je eden njegovih glavnih ciljev sezone.

"Zelo posebna etapa in zmaga. Po mojem mnenju je to bila ena najboljših v zgodovini zaradi načina dirkanja. Sedem od osmih iz naše ekipe nas je bilo v begu. Vozili smo kot nori." je na cilju povedal Gilbert, ki je prikolesaril do 77 poklicne zmage.

"Drug drugemu smo dajali dodatnih moči, to je zmeraj lepo videti. Res je šlo hitro. Na ravnini smo vozili tudi 75 kilometrov na uro, na trenutke smo poganjali v prazno. Ne vem, če sem kdaj vozil kakšno takšno etapo ali dirko," je še dodal.

Drugi v etapi je bil Bennett, tretji pa Francoz Remi Cavagna.

Skupina s favoriti je čez cilj prišla pet minut in 29 sekund za Gilbertom. Roglič je bil 30., Pogačar pa 31.

Drugi skupno je zdaj Quintana (+2:24), tretji Valverde (+2:48) in četrti Pogačar (+3:42). Peti je Lopez (+3:59), na šesto mesto se je prebil Nizozemec Wilco Kelderman, v deseterico pa Britanec James Knox in Belgijec Dylan Teuns.

"Ko so moji klubski kolegi odpadli, je bilo vse na meni. Naredil sem napako na začetku. Ne bi smel biti, kjer sem bil, moral bi biti spredaj. Ekipa me je rešila. Kdaj moraš narediti napako, a se iz nje tudi kaj naučiti. Mogoče smo izgubili bitko, nikakor ne vojne," je po napornemu dnevu menil Roglič.

Izmed ostalih Slovencev je Luka Pibernik prišel na cilj kot 88., zaostal je 23:36 minute, njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Domen Novak je na 134. mestu zaostal 29:21 minute.

V četrtek je na Vuelti zahtevna etapa s štirimi vzponi prve kategorije, cilj bo navkreber, a trikilometrski vzpon ni preveč zahteven, saj ni kategoriziran.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija