REŠEVANJE DAVČNE ZAGATE: Društvu Palčica pomagalčica bo pomagala Zveza prijateljev mladine

Slovenija

Zagato društva Palčica pomagalčica, ki bi pravno formalno moralo finančni upravi odvesti dobršen del denarja, zbranega za zdravljenje dečka Krisa, bo pomagala rešiti Zveza prijateljev mladine Slovenije. To je potrdila predsednica društva Larisa Štoka, pa tudi samo društvo na svojem Facebook profilu.

Društvo Palčica pomagalčica je v le nekaj tednih zbralo 2,3 milijona evrov, potrebnih za zdravilo, ki bi lahko rešila življenje 19-mesečnemu Krisu s spinalno mišično atrofijo. Ob množičnem odzivu pa so znesek krepko presegli, saj so doslej zbrali kar 3,8 milijona evrov.

Društvo pa še nima statusa humanitarne organizacije, za katero veljajo izjeme v zakonu o dohodnini, saj deluje manj kot leto dni. Posledično bi moralo društvo v tem primeru obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine oz. dobrih 950.000 evrov, preostanek davka v višini dobrih 940.000 evrov pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine.

V zadnjih dneh so v društvu iskali rešitve, kako se izogniti obdavčitvi denarja za malega Krisa. Včeraj so se člani društva sestali s predstavniki Centra nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS), kjer bodo pripravili pogodbo o sodelovanju, na podlagi katere bi nato prenakazali denar na račun humanitarne organizacije. V tem primeru bo to očitno Zveza prijateljev mladine, kot nam je zaupala Larisa Štoka zato, ker gre za organizacijo, ki deluje dolga leta, njena generalna sekretarka Breda Krašna prav tako prihaja iz Kopra, njihova ciljna skupina pa so otroci. Predpogoj za transakcijo je tudi stroškovnik, ki ga morata predložiti Krisova starša.

Posted by Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki on Tuesday, October 8, 2019

Kot je za Regional poudarila Štoka, bo denar za nakup zdravila (na točen znesek še čakajo, saj jim je Novartis obljubil popust) in pot do Združenih držav Amerike nakazan na transakcijski račun humanitarne organizacije, preostanek pa bo ostal na računu društva Palčica pomagalčica. Prvotno ga bodo namenili otrokom, katerih življenje je ogroženo, pri nadaljevanju dobrodelne zgodbe pa ne bodo hiteli. "Vsakemu primeru posebej se bomo posvetili, se povezali z družino in medicinsko stroko, ki bi podala verodostojno mnenje," je še razložila Štoka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  10 .10. 2019 ob  14: 15
@Vseved
Kaj misliš da imaš opravka z našimi politiki ali kao podjetniki v stilu Jankovič?
vseved |  09 .10. 2019 ob  11: 01
-3
Še par prenakazil, pa se bo zgubila vsaka sled za zbranim denarjem.