REDKA VRSTA DELFINA ZAŠLA V LUKO KOPER: "Nazadnje smo jih zabeležili pred 10 leti" (FOTO, VIDEO)

Koper

Prejšnji teden so v društvu Morigenos prejeli klic iz Luke Koper, ker sta se v pristanišču zadrževala dva delfina. Društvo je od uprave za pomorstvo dobilo dovoljenje za vstop s čolnom in kmalu so ugotovili, da gre za dva navadna delfina (lat. Delphinus delphis), samico z mladičem.

V društvu Morigenos pravijo, da je navadni delfin v naših vodah precej redka vrsta. To je doslej šele četrti dokumentiran primer v slovenskem morju in peti v Tržaškem zalivu. "Nazadnje smo to vrsto v slovenskih vodah zabeležili pred desetimi leti," poudarjajo.

Na območju piranskega in tržaškega zaliva je sicer ves čas prisotna velika pliskavka (lat. Tursiops truncatus), ki je tudi osrednji predmet dolgoletnih raziskav Morigenosa.

"Po prvi oceni sta živali videti v dobrem telesnem stanju, čeprav je to pri delfinih zelo težko zanesljivo in objektivno oceniti. Seveda pa v tem trenutku ne moremo oceniti njunega splošnega zdravstvenega stanja," navajajo v društvu. Natančno bodo pregledali zbran fotografski in video material ter skušali v prihodnjih dneh priti do bolj podrobnih ugotovitev. S pomočjo fotografije prsne plavuti bodo lahko ugotovili, ali je bila samica v preteklosti že fotografirana v drugih delih Sredozemlja.

Krmni val ????????

Objavil/a Peter Kodre Sampei dne Sobota, 14. maj 2022

V društvu dodajajo, da je prisotnost te vrste delfinov v pristanišču lahko razlog za skrb, kar pa ni nujno. "Zaenkrat ne vemo, zakaj sta se živali odločili svoj čas preživljati v pristanišču, zato ni smiselno, da bi ju skušali pregnati ven. Takšni poskusi največkrat niti niso uspešni. Če je z njima, ali eno od njiju, kaj narobe, lahko zadevo samo še poslabšamo."

Povsem možno pa je, da sta si izbrali pristanišče kot začasno zatočišče ali vir plena. Delfini se povsem dobro znajdejo ob obali, v zalivih in mnogih pristanih, ki jih tudi sami zapustijo. Že minuli petek omenjenih dveh delfinov Luki Koper ni bilo več opaziti.

"V kolikor se bosta živali še pojavljali v pristanišču ali drugih delih našega morja, upravitelje vozil pozivamo, naj zmanjšajo hitrost, če je le mogoče. Obenem prosimo, da svoja opažanja delfinov sporočijo društvu Morigenos na 031 77 10 77," še naprošajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija