RECESIJA BLAŽJA OD PRVOTNIH OCEN: "A te nesreče še zdaleč ni konec"

Svet

Zaradi velikodušnih paketov pomoči, ki so jih sprejemale države po vsem svetu, recesija svetovnega gospodarstva zaradi pandemije covida-19 ne bo tako huda, kot se je napovedovalo sprva, je danes ocenila predsednica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Vendar je opozorila, da krize še zdaleč ni konec.

"Današnja slika je manj strašna ... kar omogoča majhen popravek naše globalne napovedi za leto 2020," je Georgieva dejala v govoru pred jesenskim srečanjem IMF in Svetovne banke prihodnji teden, ko bo IMF tudi predstavil svoje posodobljene napovedi. Junija je IMF s sedežem v Washingtonu napovedal skrčenje globalnega obsega bruto domačega proizvoda zaradi posledic pandemije za skoraj pet odstotkov. Vendar so bili rezultati v drugem in tretjem četrtletju nato boljši od pričakovanih.

Georgieva je izrekla priznanje "izrednim političnim ukrepom, ki so podprli svetovno gospodarstvo", vrednim 12.000 milijard dolarjev. A hkrati je vlade opozorila, naj dane pomoči ne opuščajo prehitro, saj so obeti za naslednje leto polni negotovosti in tveganj.

Po več kot enemu milijonu smrtnih žrtev "te nesreče še zdaleč ni konec. Vse države se zdaj soočajo s tem, kar bi imenovala 'dolg vzpon' - težak vzpon, ki bo dolg, neenakomeren in negotov," je dejala Georgieva po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Čeprav je bil boleč, pa upad obsega BDP v ZDA in Evropi ni bil tako hud, kot so se sprva bali ekonomisti, medtem ko Kitajska pričakuje "hitrejše okrevanje od pričakovanega".

Toda drugje po svetu je hujše: "V državah z nizkimi dohodki so šoki tako veliki, da se soočamo s tveganjem 'izgubljene generacije'," je še dejala Georgieva. Opozorila je tudi na novo nevarnost resnih gospodarskih posledic zaradi izgube delovnih mest, stečajev in motenj v izobraževalnem procesu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija