Vrzote ali ohrovt, ki mu po nekod v Istri pravijo tudi zelje, so poznali že naši daljni predniki. Zlasti v zimskem času so vrzote, pripravljene v kozici, odlična priloga, ki se poda tako k bakalaju kot klobasam. Vrzote s klobasami pa so dokaj stara jed, saj so jo na mizah večkrat imeli tudi oglejski patriarhi v 11. in 12. stoletju.
Recept: Vrzote s klobaso
Diši po Istri
Potrebujemo:
Ohrovt, bolj sveže svinjske klobase (ali pečenice), panceto, oljčno olje, nekaj strokov česna, sol in poper.
Priprava:
1. Klobase damo v ponev ali peč, da se počasi spečejo.
2. Med tem v slanem kropu obarimo opran in narezan ohrovt ter ga odcedimo.
3. V kozici na oljčnem olju popražimo na koščke narezano panceto ter dodamo ohrovt, malo posolimo, malce bolj popopramo, premešamo in še malo pokuhamo in ponudimo s pečeno klobaso.
Zraven se odlično poda polenta.
Jed lahko pripravimo tudi tako, da ohrovta predhodno ne obarimo, ampak ga svežega, opranega in narezanega damo v kozico ter ga počasi dušimo z občasnim dolivanjem vode.
Halooooooo |
22 .11. 2013 ob 19: 49
0
Ja, inule česen pestimo za zjutro...
Regional priporoča
Več kronike
SESTRAMA SE JE ZALOMIL POSEL S PROSTITUCIJO: Razočarani klienti so se razgovorili na policiji
T.K.
-
25.4.2024 ob 14:14
TEŽAVE NA BENCINSKEM SERVISU PRI LAZARETU: Zaradi 'kapucarja' ostali brez WC školjke
T.K.
-
25.4.2024 ob 13:10
TRAGEDIJA NA NAŠIH CESTAH: Ena oseba izgubila življenje, nesrečo še preiskujejo
A.S.
-
25.4.2024 ob 07:43
Novo iz Slovenije
DANES DO 25 STOPINJ CELZIJA: Kakšno vreme pa lahko pričakujemo naslednje dni?
N.J.
-
včeraj ob 09:24
ČE BI BILE VOLITVE DANES: SDS s štirimi poslanci v Evropskem parlamentu, kako pa kaže ostalim?
N.J.
-
27.4.2024 ob 09:33