PUTINOVO MAŠČEVANJE ZA KRIMSKI MOST? Kijev pretresa serija eksplozij (VIDEO)

Svet

V središču Kijeva je davi po poročanju tujih tiskovnih agencij odjeknilo več močnih eksplozij, ki so glede na navedbe reševalnih služb terjale več mrtvih in ranjenih. O eksplozijah - šlo naj bi za ruske napade - poročajo tudi iz drugih mest po državi.

Glede na poročanje novinarjev francoske tiskovne agencije AFP je bilo nekaj po 8. uri po lokalnem času najprej slišati tri silovite eksplozije. Oglasile so se sirene, ki so opozarjajo na možnost zračnega napada. Sledile so nove eksplozije.

Na posnetkih na družbenih omrežjih je videti velike oblake črnega dima nad nekaterimi območji mesta. Proti prizoriščem eksplozij pa so se odpravila številna reševalna vozila. V napadu naj bi bili tako mrtvi kot ranjeni, podrobnosti pa zaenkrat še niso znane.

Da so v okrožju v središču ukrajinske prestolnice odjeknile eksplozije, je potrdil tudi kijevski župan Vitalij Kličko, ki je kasneje zatrdil, da gre za ruske napade na mesto. Poleg Kijeva so bila po navedbah ukrajinskega predsedstva danes tarča obstreljevanja tudi številna druga mesta po državi, med drugim Lvov.

"Ukrajina je tarča raketnih napadov, imamo zaskrbljujoče informacije iz številnih mest po državi," je na Telegramu sporočil predstavnik predsedstva Kirilo Timošenko. Ljudi je pozval, naj ostanejo na varnem. Že ponoči so poročali o novem ruskem napadu na mesto Zaporožje, ki je bilo v preteklih tednih že večkrat tarča obstreljevanja. Po navedbah regionalnega guvernerja v Zaporožju Oleksandra Starukha je bila uničena večnadstropna stanovanjska stavba, napad naj bi terjal žrtve. Več napadov naj bi prizadelo tudi regijo Dnipropetrovsk. Tamkajšnji guverner Valentin Rezničenko je za obstreljevanje obtožil Rusijo.

Pred tem je v nedeljo zvečer podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost in bivši predsednik Dmitrij Medvedjev Ukrajini zagrozil s povračilom za nedavno eksplozijo na mostu na Krim.

Rusija je zadnje napade na Kijev pred tem izvedla 26. junija. Na današnja poročila o raketnih napadih po vsej državi se še ni odzvala.

Putin za eksplozijo na mostu na Krim krivi ukrajinske tajne službe

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo ukrajinske tajne službe obtožil, da so krive za veliko eksplozijo, ki je v soboto odjeknila na mostu med polotokom Krim in celinsko Rusijo, in potezo označil za teroristično dejanje. Njegov zaveznik in nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v luči tega pozval k uničenju odgovornih.

"Avtorji, storilci in sponzorji so ukrajinske tajne službe," je na srečanju z vodjo preiskovalnega odbora Aleksandrom Bastrikinom dejal Putin, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da ni nobenega dvoma, da je šlo pri eksploziji za teroristično dejanje.

V sobotni eksploziji na mostu, ki naj bi jo povzročil tovornjak bomba, so bili po navedbah Moskve ubiti najmanj trije ljudje, Kijev pa odgovornosti zanjo ni prevzel. Most je sicer za rusko vojsko ključnega pomena, saj predstavlja njeno pomembno oskrbovalno linijo.

Na dogodek se je odzval tudi Putinov zaveznik in nekdanji ruski predsednik Medvedjev ter pozval k uničenju odgovornih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vsa poročila in sklepi so pripravljeni. Odgovor Rusije na ta zločin je lahko le neposredno uničenje teroristov," je dejal trenutni predsednik ruskega sveta za nacionalno varnost, ki bo zasedal danes.

Po oceni britanskih obveščevalnih služb bo imelo uničenje dela mostu na Krim zelo verjetno velik vpliv na sposobnost oskrbe ruskih sil v vojni z Ukrajino. Proruski guverner Krima Sergej Aksjonov je ob tem že izrazil željo po maščevanju.

Rusija je že pred tem večkrat zagrozila s hudimi posledicami, če bi si Ukrajina drznila napasti most.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  10 .10. 2022 ob  14: 24
V Holandiji kmetje se vedno protestirajo. Tu p pisete o nekih srbskih kravah in kako si povecijejo zadnjice. Beda of porrtala in “novinarjev”!
manemebasat |  10 .10. 2022 ob  14: 09
V nedeljo je bil cel Dunaj na ulicah in protestiral proti ursuli von drr leyen, EU, NATU in sankcijam proti Rusiji. A ta kloaka od portala o tem nic ne pise.