PRVI PO LETU 2009: V Luki Koper bodo odprli nov privez

Koper

V Luki Koper bodo danes odprli nov ro-ro privez v tretjem bazenu, ki bo prilagojen avtomobilskim ladjam. Investicija je vredna 6,3 milijona evrov, gre pa za prvi novi privez v pristanišču po letu 2009. Odprtja se bo v Kopru udeležil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

Nov privez na severnem delu tretjega bazena bo Luka Koper uporabljala za privezovanje ladij za prevoz avtomobilov. Ladje bodo s krmo naslonjene na novozgrajeno armiranobetonsko ploščo, z bokom pa na pet odbojnikov, ob katerih bo tudi mostiček za peš dostop privezovalcev, so projekt na spletni strani opisali v Luki Koper.

Novi ro-ro privez bo, kot so še izpostavili, razbremenil promet v prvem bazenu, kjer so predvidene obsežne investicije za potrebe kontejnerskega terminala. Poleg tega bo novi privez bliže površinam, ki so namenjene skladiščenju avtomobilov, kar bo skrajšalo transportne poti od ladje do skladišča ter s tem zmanjšalo operativne stroške in obremenitev okolja.

V drugi fazi bodo privez tudi dogradili in posodobili, česar bodo veseli v Slovenski vojski. Severna stran odbojnikov bo namreč namenjena plovilom Slovenske vojske, ki bodo tako končno dobila stalen privez, in to v bližini ankaranske vojašnice, so dodali v Luki Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija