PRVI MOŽ NLB KRITIČEN DO BANKE SLOVENIJE: 'To zame ni normalno, ukrep je bil sprejet enostransko in čez noč'

Slovenija

Ukrep Banke Slovenije, ki je z novembrom zaostrila pogoje pri kreditiranju prebivalstva, po mnenju prvega moža NLB Blaža Brodnjaka ne bi smel biti sprejet enostransko in čez noč. "Upam, da se bomo o takšnih sistemskih temah znali pogovoriti in skupaj poiskati primerne rešitve," je izpostavil.

Prvi mož NLB Blaž Brodnjak (na desni) je kritičen do poteze Banke Slovenije.

Kot je danes povedal ob robu slovesnosti pred skorajšnjo prvo obletnico kotacije delnic NLB na londonski borzi, razume, "da se moramo vesti odgovorno in da moramo proaktivno upravljati z bodočimi tveganji, a zadnje omejitve Banke Slovenije posegajo v slovensko življenje na način, ki je po presoji bank preradikalen".

"Ne gre toliko za ekonomiko bank, gre za to, da upokojenec s povprečno pokojnino ne more priti do kredita in da družina s povprečnimi prejemki v Ljubljani ne more kupiti sobe. To zame ni normalno in ni primerno, o tem se je treba pogovarjati," je dejal. "Takšen poseg v družbeno ureditev, razmerja in socialne statuse, pri čemer vemo, da ima dve tretjini Slovencev podpovprečne prejemke, ne more biti sprejet enostransko," je bil kritičen.

Brodnjak se je strinjal, da je treba v sistemu odpraviti anomalije in da se denimo nakupa mobilnega telefona ne more financirati s 15-letnim posojilom. A kuhinja in podobne dobrine imajo 20-letno življenjsko dobo, je orisal in izrazil upanje, da se bo z dialogom poiskalo primerne rešitve, s katerimi se bo preprečilo uresničitev presežnih tveganj, a hkrati zagotovilo normalno kakovost življenja.

Za ocene vpliva ukrepa, ki se je uveljavil z novembrom, na poslovanje NLB je po njegovih besedah prezgodaj. "A kreditno spodobnih preko digitalnega kanala je danes več kot polovico manj kot konec prejšnjega meseca," je orisal. Izrazil je skrb, da se takšni ukrepi sprejemajo "čez noč", saj najnovejše ponudbe prek mobilne aplikacije niso mogli pravočasno nadgraditi, izrazil pa je tudi strah pred prehodom strank na sivi trg.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija