PRETRESLJIVI PRIZORI IZ LIPICE: Kaj se dogaja med vzrejo konj? (FOTO)

Slovenija

Večkrat so že posamezniki opozarjali na dogodke v Kobilarni Lipica, kjer so se leta 2011 ukvarjali celo s preiskavo nenadnih smrti in obolenj konj. Tokrat pa jahalni učitelj Iztok Humar zopet opozarja na nestrokovno delo s konji. V svojem zapisu na socialnem omrežju Facebook je namreč objavil fotografijo mladega žrebca, ki je poln brc in ugrizov. Za tovrstne posledice je Humar okrivil tudi samo politično vodstvo države, ki ni ukrepalo, pa bi lahko.

"Pravočasno smo vas opozorili na nestrokovno delo s konji v Kobilarni Lipica! A niste ukrepali, pa bi lahko! Ne le lahko - morali bi," je Humar v začetku svojega zapisa okrcal tako predsednika države, Boruta Pahorja kot premierja Marjana Šarca in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

V javnost je namreč posredoval fotografijo mladega kastrata, na katerem je vidnih vsaj 30 ugrizov in brc po celem telesu, "samo zato, ker se je tako odločil nekdo, ki smo mu lipicance zaupali, nima pa dovolj znanja, da bi vedel, da komaj mesec po kastraciji konj kaže še vse lastnosti žrebca, torej naskakuje kobile, ki se branijo z brcanjem in grizenjem in se zanje tepe z drugimi "svežimi" kastrati." Kot pripoveduje jahalni učitelj, se taki kastrati v Lipici že tri dni preganjajo in tepejo, nekaterim so zaradi izčrpanosti morali pomagati z infuzijo, huje poškodovane pa so zašili in jih "skrbno skrivajo v temnih boksih, kamor nimamo dostopa."

"Pri tem za konje mučnem in trpečem početju pa odgovorni nadaljujejo ta nesmiselna in za konje boleča dejanja," pravi Humar in dodaja: "Lipica, ki bi morala biti vzor za ves konjeniški svet je postala ena sama velika sramota," je zaključil svoj zapis Primorec, ki vse odkar je zapustil lipiško kobilarno, opozarja na razmere, ki vladajo tam.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  31 .03. 2019 ob  23: 44
19
Lipico vodi ena kvazi pravnica Dobrinja .... Če ne bi bila takrat v Cmerarjevi stranki bi si vodilno mesto samo sanjala ....in tako bo ves čas ker v tej banana republiki se samo policno kadruje ....potem se nekdo sprašuje zakaj ne znajo voditi podjetij.... Kako sploh bi če je bolj pomembno cegav si kot kaj znaš
Henrik |  31 .03. 2019 ob  18: 38
37
Slovenija je s svojimi postopki na veliko področjih postala živa sramota . To zasluži popolno zamenjavo vodstva in hudo kazen za vse odgovorne.