PRED ČLANI KNOVSA ZAPISNIK Z NENAPOVEDANEGA NADZORA NA SOVI: Preverjali kadrovanje, med drugim zaposlitev Šarčeve znanke

Slovenija

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se bo danes seznanila z zapisnikom nadzora pooblaščene skupine komisije na sedežu Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Člani Knovsa so sicer preverjali kadrovanje na agenciji, med drugim tudi zaposlitev konkretne uslužbenke, sicer znanke premierja Marjana Šarca.

Knovs je kadrovanje na agenciji vzela pod drobnogled po razkritju informacij o zaposlitvi Šarčeve znanke na agenciji. Premier je sicer zanikal, da bi pritiskal glede zaposlitve, je pa pooblaščena komisija Knovsa opravila nenapovedan nadzor na agenciji, kjer je preverjala kadrovanje v času vlade Marjana Šarca. Vendar je Sova zatem sporočila, da Knovsu ne bo posredovala zahtevanih podatkov glede kadrovanja, saj da je "močno zaskrbljena zaradi varnosti podatkov". Tudi sicer po mnenju Sove komisija nima pristojnosti za tak nadzor.

Takšna interpretacija je razburila zlasti opozicijsko vodstvo komisije. "Knovs ima po zakonu o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb podlago za nadzor nad celotno dejavnostjo obveščevalnih služb, tudi nad kadrovsko politiko in kadrovanjem," je poudaril predsednik Knovsa in poslanec NSi Matej Tonin. Prvak SDS Janez Janša pa je zahteval celo odstop direktorja Sove Rajka Kozmelja.

Sova pa medtem Knovsu očita uhajanje informacij. Prav v ponedeljek je agencija državnemu tožilstvu in policiji naznanila "znane in neznane storilce" zaradi suma storitve več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov. Po opravljenem nadzoru naj bi eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na Sovi. Knovs se bo sicer kot zainteresirano delovno telo danes seznanil tudi s proračunoma za delovanje obveščevalnih in varnostnih služb za prihodnji dve leti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija