"KRUTA ŠALA" O DOBITNIKU NOBELOVE NAGRADE: "Klic je prišel iz Stockholma, zakaj ne bi verjel"

Svet

Švedska akademija se je po spolnem škandalu, zaradi katerega lani niso podelili Nobelove nagrade za literaturo, letos soočila s potegavščino o tem, kdo prejme letošnjo nagrado. Tik pred razglasitvijo nagrajencev za leti 2018 in 2019 je bil irski avtor John Banville obveščen, da je letošnji dobitnik, zatem pa, da je bila odločitev preklicana.

Banville je v četrtek približno pol ure pred slovesno razglasitvijo nagrajencev za leti 2018 in 2019 v Stockholmu prejel klic, ki naj bi prišel iz akademije in prek katerega mu je bilo sporočeno, da je letošnji dobitnik. Kmalu po dejanski razglasitvi prejemnikov nagrade, in sicer Olge Tokarczuk za leto 2018 in Petra Handkeja za leto 2019, pa je na telefonski odzivnik prejel sporočilo s pojasnilom, da je med odločevalci prišlo do nesporazuma.

V sporočilu je moški, ki je trdil, da je tiskovni predstavnik akademije Mats Malm, pojasnil različne napetosti znotraj akademije, ki so po njegovih besedah privedle do tega, da so odločitev preklicali in nagrado dodelili nekomu drugemu. Banville, dobitnik bookerja, je sprva verjel, da je sporočilo pristno, ko pa je skušal vrniti klic, mu to ni uspelo. "Verjel sem. Klic je prišel iz Stockholma, zakaj ne bi verjel," je konec tedna povedal za The Irish Times.

V akademiji preiskujejo, ali je klic prišel iz hiše ali od zunaj, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Malm. "To je res kruta šala," je dodal.

Po pisanju The Irish Times Banville sicer meni, da so bili klici potegavščina in ne namera, da bi diskreditirali akademijo, ki okreva po ranah zaradi spolnega škandala soproga ene od članic, zaradi česar lani ni podelila Nobelove nagrade za literaturo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija