POZNI VEČERNI OBROKI ŠE KAKO VPLIVAJO NA ZDRAVJE ŽENSK: Do sedaj smo gledali, kaj jesti, ključno je tudi - kdaj

Trendi

Najnovejša ameriška raziskava je pokazala, da čas uživanja obroka lahko vpliva na kardiometabolično zdravje žensk. Večji vnos kalorij po 18. uri je povezan s slabšim zdravjem kardiovaskularnega sistema.

Nedavno opravljena raziskava je pokazala, da uživanje obroka bolj zgodaj čez dan lahko pripomore k izgubi kilogramov, za razliko od obroka, ki ga pojemo kasneje zvečer in ima lahko vpliv na upočasnitev metabolizma ter debelost.

Že več raziskav v preteklosti je pokazalo, da pozni večerni obroki povečujejo znake, ki so običajno povezani z razvojem diabetisa in bolezni srca. Prav tako so bile opravljene raziskave, ki so pokazale, da lahko načrtovanje obrokov ob točno določenih urah pripomore k boljši kontroli nivoja sladkorja v krvi, poroča Medical News Today.

Najnovejša raziskava, ki so jo predstavili na kongresu Ameriškega združenja za srce (AHA) v Philadelphiji in katere glavna avtorica je znanstvenica Nour Makarem, sodelavka na Vseučilišču Columbia, je pokazala, da lahko uživanje večje količine kalorij v večernih urah negativno vpliva na kardivaskularno zdravje žensk

Makaremova je s sodelavci leto dni spremljala prehranske navade 112 žensk, ki so bile povprečno stare 33 let. Spremljali so njihov krvni tlak, holesterol, sladkor v krvi, telesno aktivnost, prehrano, telesno težo in njihove kadilske navade.

Študija je pokazala, da so ženske, ki so pred 18. uro pojedle več kalorij, bile manj nagnjene k slabemu kardiovaskularnemu zdravju od tistih, ki so po 18. uri zaužile večjo količino kalorij. Pri slednjih so se kardiovaskularni rizični faktorji poslabšali. Imele so povišan krvni tlak, narasla je raven sladkorja v krvi, navzgor so šli tudi kilogrami.

Če je do sedaj veljalo, da je pri kardiovaskularnih težavah pomembno, kaj jemo, je odslej znano tudi, da je pomembno, kdaj in koliko jemo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija