POŽIVITVENI ODMEREK VAREN ŽE PO TREH MESECIH OD PRVOTNEGA CEPLJENJA: WHO proti univerzalnemu dostopu

Svet

Cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 je varno in učinkovito že tri mesece po prvotnem cepljenju, je danes sporočila evropska agencija za zdravila (Ema). Pojasnili so še, da zaenkrat kaže, da so okužbe z novo koronavirusno različico omikron "večinoma blage", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Trenutno dostopni podatki kažejo, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom varno in učinkovito že tri mesece po zaključku prvotnega cepljenja, če je to potrebno z vidika javnega zdravja," je povedal vodja Eminega oddelka za strategijo cepljenja Marco Cavaleri.

Spregovoril je tudi o novi koronavirusni različici omikron. Izpostavil je, da je še premalo podatkov, da bi lahko povedali, kako so trenutno dostopna cepiva učinkovita proti njej.

"Trenutno še nimamo dovolj podatkov o vplivu te različice na učinkovitost odobrenih cepiv, vendar stalno spremljamo in zbiramo podatke glede tega," je dejal po poročanju AFP.

Po Cavalerijevih besedah sicer zaenkrat kaže, da so okužbe z omikronom "večinoma blage". Obenem je opozoril, da je treba zbrati več podatkov, da bi ugotovili, ali lahko povzroči tudi hud potek koronavirusne bolezni.

Ob tem pa svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še naprej nasprotuje univerzalnemu dostopu do poživitvenih odmerkov proti covidu-19. Dokler ni na voljo dovolj cepiv, ostaja prioriteta, da morajo najprej vsi dobiti priložnost za prvi oziroma dva odmerka cepiva. Gre za pravično porazdelitev cepiv, je danes povedal vodja svetovalne skupine strokovnjakov WHO za cepljenje (SAGE) Alejandro Cravioto.

Še vedno pa ostaja tudi priporočilo, da poživitveni odmerek dobijo osebe z oslabljenim imunskim sistemom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Svetovalna skupina pri tem priporoča, da osebe v prvem krogu cepljenja dobijo cepivo istega proizvajalca, je pa možno uporabiti tudi cepivo drugega proizvajalca. Zaenkrat še preučujejo, ali je smiselno pri poživitvenem odmerku uporabiti drugo cepivo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  10 .12. 2021 ob  18: 01
''varno in ucinkovito''? DA VAS NI SRAM! Stotisoci umirajo po celem svetu zaradi te svinjarije, ki jo imenujete cepivo. GNUSI!