POZIDAVE SLAVNIKOVIH GARAŽ PO ZAMISLI INVESTITORJA VENDARLE NE BO? Bržan imenoval delovno skupino

Koper

Semedelčani, ki so se uprli pozidavi, kakršno si je na območju Slavnikovih garaž zamislil lastnik oziroma investitor, in se organizirali v civilno iniciativo, so v določeni meri dobili bitko. Koprski župan Aleš Bržan je imenoval delovno skupino za pripravo predloga izhodišč za ureditev območja, ki jo sestavljajo predstavniki občine, predstavniki civilne iniciative Novi Slavnik in predstavniki Avtomatik delovišča.

Nobenega dvoma ni, da Semedelčani tako intenzivne pozidave, kakršno si je na območju nekdanjih Slavnikovih garaž zamislil investitor, ne bodo dovolili. Organizirali so se v civilni iniciativo Novi Slavnik in v ta namen zbrali 1.341 podpisov krajanov, ki so jih konec meseca aprila izročili koprskemu županu Alešu Bržanu z zahtevo, da se območje uredi v soglasju s tamkajšnjimi prebivalci.

Kot navajajo, investitor s svojim nestrokovnim predlogom zavaja, predvsem pa bi takšen način pozidave, kot si ga je zamislil, imel škodljiv vpliv na prebivalce in bi poslabšal njihovo kakovost bivanja v že obstoječih objektih. Zamislil si je pozidavo, ki je v nasprotju z odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih območja, ki predvideva skupnostni center. Poleg tega, opozarjajo, gre med drugim za občutljivo sakralno območje, kjer je skoraj 200 let stalo koprsko pokopališče.

Podpisniki peticije od koprske občine zahtevajo, da postopek sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) Slavnik, kot jih predlaga investitor, zavrne in sama prevzame lastništvo ter območje uredi v soglasju in dogovoru z domačini. Kot obliko sodelovanja predlagajo javne posvete, tematske delavnice, natečaje in predvsem sodelovanje z domačimi urbanisti ter arhitekti, ki območje Kopra poznajo. Kot prvi korak so Bržanu predlagali oblikovanje delovne skupine.

Bržan jim je ugodil in imenoval delovno skupino, v kateri so predstavniki koprske občine Matjaž Marsič, Igor Marasovič (Marasovic arhitekti d.o.o.) in namestnica Tjaša Babič. Iz civilne iniciative krajanov Novi Slavnik so postali člani delovne skupine Agnes Š. Joksić, Rado Prodan in namestnica Božena Ambrozius. Avtomatik Delovišče pa bodo v delovni skupini zastopali Boštjan Bugarič, Mateja Filipič in namestnik Erik Juriševič.

Delovna skupina bo pripravila predloge in projektne naloge za pripravo možnih rešitev, sodelovala bo pri njihovem pregledu, predstavitvi in izboru najbolj ustreznih ter spremljala izvajanje projekta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjočola |  02 .06. 2021 ob  22: 57
V kolikor je projekt skladen z lokacijsko informacijo / OPN / OPPN, potem nimajo sosedje kaj zbirati podpise.
Vsako nasprotovanje je vredno najmanj odškodnine! S klicajem!

Če pa komu to ni všeč, pa naj kupi parcelo, in tam goji šparglje.
Silvana63 |  02 .06. 2021 ob  14: 00
-2
olor, vse v redu s tabo? Izvoli si pozidat vse okoli kjerkoli že živiš. Tu pač taka gradnja ni podobna ničemur.
olor |  02 .06. 2021 ob  13: 39
Podpisniki, ki so zbirali podpise, so prav tako zavajali in napihovali, in tako zavajali podpisnike. To se da preveriti. Sicer pa vsak, ki ima pet minut časa nekaj protestira. Na tak način ne pridemo nikamor in to bi lahko vedeli vsi.