1.341 PODPISOV PROTI POZIDAVI SLAVNIKOVIH GARAŽ: Bo koprska občina prevzela lastništvo?

Koper

V sredo se je iztekel rok za oddajo pripomb in predlogov na predlog izhodišč za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za območje nekdanjih Slavnikovih garaž v Kopru, ki ga je občina večkrat podaljšala. Domačini so se pozidavi, kakršno si je v Semedeli zamislil investitor, uprli. Kot prvo zato, ker zavaja z načrti, pravijo. Pripombe je med ostalimi podala Iniciativa krajanov Novi Slavnik, ki je do srede zbrala 1.341 podpisov krajanov, ki zahtevajo, da se območje Slavnik uredi v soglasju s tamkajšnjimi prebivalci.

Peticija Iniciative krajanov Novi Slavnik "območje bivših Slavnikovih garaž naj se uredi v soglasju s prebivalci" je do srede zbrala 1.341 podpisov podpore. 949 podpisov so zbrali na terenu v sedmih dneh, preko spleta pa še 392. Kot pravijo v iniciativi, so s tem izpolnili predvsem zavezo, ki so jo dali na sestanku s koprskim županom Alešem Bržanom konec marca.

Koprska občina je ravno zato, ker se je želel Bržan sestati s krajani, večkrat podaljšala rok za oddajo pripomb in predlogov na predlog izhodišč za pripravo OPPN.

Zbiranje podpisov v Kopru.

"Dogovor tega sestanka je bil, da iniciativa z zbiranjem podpisov krajanov preveri podporo sklepoma, ki jih je župan sprejel na tem sestanku. In sicer, da župan sklepa o pripravi OPPN Slavnik ne bo podpisal, dokler se z izhodišči ne bodo strinjali tudi predstavniki iniciative krajanov Za Novi Slavnik ter da MO Koper preveri možnost pridobitve lastništva tega območja," pojasnjujejo v iniciativi.

Zbrane podpise so Bržanu izročili danes, skupaj z vsebinskim poročilom, ki so ga pripravili. Slednje poroča o organizaciji in rezultatu zbiranja ter o odzivih prebivalcev, kjer so ovrednotili, kaj pomeni 1.341 zbranih podpisov podpore, in sicer glede na število prebivalcev MO Koper ter v primerjavi s podobno peticijo iz leta 2017, ko so se občani v organizaciji Civilnega gibanja Skupaj borili (in izborili), da je Mala loža (integralni del koprske Pretorske palače) ponovno prišla v last občine.

Menijo namreč, da je predlog investitorja nestrokoven, zavajajoč in da je pripravljen na škodo tako krajanov Semedele kot tudi vseh drugih občanov Kopra. Investitor si je zamislil tako intenzivno pozidavo, da bi moteče izstopala iz arhitekture naselja, predvsem pa poslabšala kakovost bivanja prebivalcev v že obstoječih objektih.

Poleg tega je takšna pozidava v nasprotju z odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih tega območja, ki tu predvideva skupnostni center. Kot še navajajo, gre med ostalim za občutljivo sakralno območje, na katerem je bilo od leta 1630 do 1811 pokopališče.

Podpisniki peticije zato od koprske občine zahtevajo, da zavrne postopek sprejemanja OPPN Slavnik po izhodiščih, kot jih predlaga lastnik zemljišča in sama prevzame lastništvo. Poleg tega pa zagotovi namembnost in ureditev območja v soglasju s prebivalci.

Predlagajo javne posvete, tematske delavnice, natečaje in druge oblike sodelovanja s strokovnjaki na področju urbanizma in arhitekture, s pomočjo katerih se bo območje uredilo na način, ki bo Koprčanom zagotovil kvaliteten bivanjski prostor. Kot prvi korak vidijo oblikovanje delovne skupine, ki jo bodo sestavljali predstavniki občine, stroke in Iniciative Novi Slavnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  23 .04. 2021 ob  19: 32
To vsiljevanje podpisov mi gre že pošteno nekam. Še toliko bolj, ker teh nekaj istih pobudnikov prav nič ne motijo požgane Slavnikove garaže, ki so na tistem mestu že desetletja in so vse prej kot v ponos Semedeli. Ne, to jih ne moti. Ker oko jim še vedno seže do morja, pa čeprav čez požgane podrtije. Motijo jih pa vse pobude, da bi se na tem klavrnem mestu kaj novega zgradilo. Vsaki pobudi nasprotujejo. Predlagam, da dajo pobudo, da postanejo požgani ostanki Slavnikovih garaž spomeniško zaščiteni!
japajade |  23 .04. 2021 ob  15: 47
-3
V Ljubljani je v primeru "Plečnikov stadion" solata premgala kapital, v Kopru bo očitno kapital premagal pogled na morje ! :)