POSNETEK, ZARADI KATEREGA MORDA NE BOSTE VEČ JEDLI MESA: Inšpektorji pa "večjih nepravilnosti" niso ugotovili (VIDEO)

Slovenija

Potem ko je v javnosti zaokrožil posnetek spornih ravnanj pri intenzivni reji prašičev, je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin takoj pristopila k preverjanju pristnosti posnetka in ugotavljanju dejanskega stanja na terenu. Inšpektorji v času nadzora, ki je trajal več dni, niso ugotovili večjih nepravilnosti.

Na posnetku intenzivne reje prašičev na farmi za reprodukcijo so prikazana sporna ravnanja oz. kršitve zakonodaje s področja zaščite živali. Na podlagi posnetka in ogleda na terenu so farmo identificirali, so danes sporočili z uprave. Za posnetkom oz. posnetki stoji društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project) oz. mednarodni projekt transparentnosti živalskih obratov, nanašali pa naj bi se na podjetje Ljutomerčan.

Uprava je po posnetku izvedla izredni inšpekcijski nadzor, ki je trajal več dni. Uradni nadzor so opravili trije uradni veterinarji. Pregledali so opremo, prostore, živali, preverili so postopke čiščenja in vzdrževanja. Opravili so pregled higienskih razmer, oceno postopkov dobre kmetijske prakse, pregled dokumentacije in evidenc.

"Na omenjeni farmi so živali nameščene v petih starejših objektih. Postopek reje se izvaja na način, ki je skladen z zakonodajo. V času nadzora niso bile ugotovljene večje nepravilnosti. V zvezi z dobrobitjo živali so bila ugotovljena neskladja glede namestitve igral oz. materiala za zadostitev etoloških potreb in uporabe stelje v posameznih boksih," so pojasnili.

Ob tem so dodali, da so bili sprejeti vsi potrebni ukrepi za zagotovitev skladnosti in odpravo ugotovljenih nepravilnosti, uvedli so prekrškovni postopek"Na podlagi pregleda na gospodarstvu in opravljenih razgovorov za določene dele posnetka ne moremo potrditi, da so bili posneti na omenjeni farmi," so poudarili na upravi. Uprava sicer letno opravi med 300 in 400 pregledov rej živali.

SKRITA PREISKAVA: Stanje prašičereje v Sloveniji

Prvič v Sloveniji! SOUND ON

Objavil/a AETP dne Četrtek, 24. junij 2021

V rejah živali redno izvaja nadzore glede dobrobiti živali. Poleg načrtovanih rednih nadzorov se na podlagi prejetih prijav izvajajo tudi izredni nadzori. Pregledi v rejah živali se skladno z evropsko uredbo opravljajo nenapovedano, razen kadar je obvestilo potrebno in ustrezno utemeljeno za izvedbo uradnega nadzora.

"Uprava na splošno ocenjuje, da je stanje na gospodarstvih, kjer redijo prašiče, zadovoljivo. V Sloveniji imamo veliko število gospodarstev z majhnim staležem živali, velikih rej je malo. Takšnega stanja, kot je bilo prikazano v posnetku, v slovenskih rejah praviloma ne ugotavljajo," so še poudarili na upravi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  06 .07. 2021 ob  12: 12
In pol bos tako meso jedu od zivali ki ni vidla sonca,je pouna celulita,se valja v svojem dreku in je hrano z raznimi dodatki za boljso rast...
vseved |  05 .07. 2021 ob  21: 53
Pujs je kralj živali .