PONOVNO SE LAHKO SPREHODIMO MED PIRANOM IN FIESO: Odstranili 100 kubikov kamenja in skal, ponekod uporabili suho miniranje (FOTO)

Piran

Občina Piran je danes zaključila sanacijo klifa in sprehajalne poti med Piranom in Fieso. Sprehajalna pot, ki slovi po svoji slikovitosti in neverjetni veduti, je tako ponovno odprta za obiskovalce.

Sanacija, ki se je začela v začetku meseca, je obsegala čiščenje brežine klifa z odstranjevanjem previsnih in nevarnih kosov peščenjaka ter vzdrževalna dela na sprehajalni poti in razgledni ploščadi. Sanacija poti in razgledne točke se je izvajala z materiali, ki so enaki sedanjim in po možnosti z že obstoječimi kamni oziroma bloki iz lokalnega peščenjaka.

Celoten strošek sanacije je brez davka dosegel 133.000 evrov, so sporočili s piranskem občine. Dela je izvedlo podjetje Rafael iz Sevnice s pomočjo podizvajalca, podjetja Kaskader. Delavci sevniškega podjetja so obnovili sprehajalno pot, čiščenja skal in vsa ostala višinska dela je izvedlo podjetje Kaskader. Slednje je s klifa odstranilo približno 100 kubičnih metrov potencialno nevarnega kamenja in skal – med katerimi so nekatere lomili s pomočjo suhega miniranja, kjer se v skale zvrta luknje in jih nato napolni z ekspanzijskim sredstvom, ki z raztezanjem povzroči lomljenje. 

Spomnimo, da je Občina Piran je sprehajalno pot zaprla na zahtevo Civilne zaščite po zadnjem obilnem februarskem deževju in posledično močnem krušenju številnih kamnov in skal – zgolj v tistem obdobju je s klifa padlo okoli 15 kubičnih metrov skalovja. Intenzivno preperevanje ter nepredvidljivo padanje kamenja, ki lahko ogrozi človeško življenje, je po sanaciji omejeno, vendar zaradi naravnih procesov in vplivov okolja pot ne bo nikoli povsem varna.

Občina Piran bo v prihodnjih dneh izvedla še popravilo poškodovanih delov zaščitne kovinske ograje in namestila na začetek in konec poti koša za odpadke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  26 .07. 2019 ob  21: 28
Suho miniranje. Glasno so vzklikali ★ buum bum ★ bum, in poslali ★ fakturo ★ županu.