'SMRTNO NEVARNA' PEŠPOT JE KONČNO PRIŠLA NA VRSTO: S sanacijo naj bi začeli z julijem

Piran

Občina Piran je za izvajalca del sanacije klifa in sprehajalne poti med Piranom in Fieso izbrala podjetje Rafael, ki je oddal najugodnejši ponudbo v vrednosti 133.000 brez DDV. Kot so sporočili iz piranske občine, so pogodbo podpisali včeraj. Družba bo z deli začela 1. julija, delavci pa naj bi sanacijo končali v 30 dneh.

Sanacija bo, kot so zapisali na občini, obsegala čiščenje brežine klifa z odstranjevanjem previsnih in nevarnih kosov peščenjaka ter vzdrževalna dela na sprehajalni poti in razgledni ploščadi. Kot so dodali v sporočilu za javnost, bodo sanacijo poti in razgledne točke izvajali z materiali, ki so enaki sedanjim in po možnosti z že obstoječimi kamni oz. bloki iz lokalnega peščenjaka. Dela se bodo po načrtu izvajala 30 dni, v tem času pa bo dostop do poti zaradi odstranjevanja kamenja in skal s klifa in posledične smrtne nevarnosti zaprta.

Sprehajalno pot, ki v dolžino meri 840 metrov in v širino povprečno 1,8 metra, je Občina Piran zaprla na zahtevo piranske civilne zaščite po zadnjem obilnem februarskem deževju in močnem krušenju številnih kamnov in skal.

Kot so pojasnili na občini, je klif sestavljen iz plasti peščenjaka, laporja, glinovca ter meljevca in je zaradi vsebnosti zadnjih dveh zelo občutljiv na meteorne in druge vremenske vplive. Zaradi teh prihaja do intenzivnega preperevanja ter nepredvidljivega padanja kamenja, ki je tako veliko in pada s takšne višine, da lahko skoraj vsak dogodek ogrozi človeško življenje, so opozorili.

Po sanaciji bo klif v smislu tovrstnih nevarnosti po zagotovilih občine varnejši, ob čemer pa so dodali, da na območju klifa zaradi naravnih erozijskih pojavov popolne varnosti ne bo mogoče zagotoviti nikoli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija