SANACIJA PEŠPOTI MED PIRANOM IN FIESO POTEKA PO TERMINSKEM NAČRTU: Ponovno bo odprta avgusta

Piran

Sanacija pešpoti med Piranom in Fieso oz. klifa nad njo poteka po terminskem načrtu. Izvajalec bo z deli verjetno zaključil že kakšen dan pred koncem meseca, 1. avgusta pa bo pot ponovno odprta za obiskovalce, je potrdil tiskovni predstavnik piranske občine Bruno Kuzmin. Po odprtju bo pot veliko bolj varna za sprehajalce in kopalce.

Priljubljeno sprehajalno pot, ki v dolžino meri 840 metrov in v širino povprečno 1,8 metra, je Občina Piran zaprla na zahtevo piranske civilne zaščite po zadnjem obilnem februarskem deževju in močnem krušenju številnih kamnov in skal. Občina je za izvajalca del izbrala podjetje Rafael, ki je oddal najugodnejši ponudbo v vrednosti 133.000 evrov brez DDV, z deli pa so začeli 1. julija. Sanacija obsega čiščenje brežine klifa z odstranjevanjem previsnih in nevarnih kosov peščenjaka ter vzdrževalna dela na sprehajalni poti in razgledni ploščadi. Pri tem sanacijo poti in razgledne točke izvajajo z materiali, ki so enaki sedanjim in po možnosti z že obstoječimi kamni oz. bloki iz lokalnega peščenjaka.

Klif je namreč sestavljen iz plasti peščenjaka, laporja, glinovca ter meljevca in je zaradi vsebnosti zadnjih dveh zelo občutljiv na meteorne in druge vremenske vplive. Zaradi teh prihaja do intenzivnega preperevanja ter nepredvidljivega padanja kamenja, ki je tako veliko in pada s takšne višine, da lahko skoraj vsak dogodek ogrozi človeško življenje.

Kot je danes pojasnil Kuzmin, sanacija poteka po terminskem načrtu, dela pa bodo verjetno končana celo kakšen dan pred prvim avgustom, ko bodo pot ponovno odprli za obiskovalce. Piran je v tem času sicer zelo oblegan s turisti, a jih o delih in nevarnostih dostopa oz. zadrževanja na poti obveščajo številne opozorilne table v več jezikih. Sama dela so zaradi strmine klifa in dostopnosti do njega zahtevna tudi za same delavce.

Kuzmin je zagotovil, da bo pot sicer z drugim delom poletne sezone odprta za obiskovalce in bo tudi veliko bolj varna tako za sprehajalce kot kopalce. V morju pod klifom so namreč še dobro vidne skale, ki so se v različnih obdobjih zvalile s klifa v globino. Kuzmin je sicer opozoril, da "na klifu vedno potekajo neki naravni procesi, zaradi katerih pot ne bo nikoli povsem stoodstotno varna". Tako kot terminski plan se držijo tudi predvidenega finančnega okvirja sanacije, saj zaenkrat nič ne kaže na morebitne dodatne stroške, je pojasnil tiskovni predstavnik Občine Piran.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija